Aantal doden Soedan neemt dramatisch toe

NAIROBI (DPA, ANP) - Het aantal slachtoffers van de hongersnood in Zuid-Soedan neemt dramatisch toe. Hulporganisaties ter plekke zeggen dat in die plaatsen waar geen hulp wordt verstrekt het aantal doden per dag veel hoger moet zijn dan in die plaatsen waar wel hulp wordt gegeven. En daar sterven al tweehonderd mensen per dag aan de honger.

Het Rode Kruis en organisaties van de Verenigde Naties maakten gisteren bekend dat in de provinciehoofdstad Wau dagelijks zevenhonderd mensen aankomen 'in een rampzalige gezondheidstoestand'. De meesten zijn lang onderweg geweest en zijn stervende. De hulporganisaties schatten dat de hongersnood 2,5 miljoen mensen bedreigt.

Voor het eerst in twee jaar tijd regent het in één van de belangrijkste rampgebieden, de Soedanese provincie Bahr el-Ghazal. De regen is enerzijds uitermate welkom voor de teelt van gewassen, maar anderzijds zijn door de regen tal van landingsbanen in modderpoelen veranderd en onbruikbaar geworden. Via die banen moeten de hulpgoederen Zuid-Soedan worden binnengevlogen.

De islamitische regering van Soedan en de zuidelijke rebellen praten morgen in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba voor de derde maal sinds vorige jaar oktober over vrede. De gesprekken moeten drie dagen duren. Waarnemers verwachten geen echt akkoord omdat de regering, ondanks beloften tot federalisering, het centrale islamitische gezag in heel het land handhaaft.

Beide partijen, de regering en de zuidelijke rebellen, dragen in hoge mate verantwoordelijkheid voor de humanitaire ramp die zich voltrekt, vinden de organisaties. De regering heeft eerder dit jaar de hulp maandenlang verboden. Regering en rebellen gebruiken verder de crisis als politiek wapen in de strijd. Het lot van de bevolking lijkt daarbij geen enkele rol te spelen. Beide partijen stelen daarbij hulpgoederen.

De ramp is nu zo dramatisch dat beide partijen vorige maand toch een bestand afkondigden om hulp van buitenaf mogelijk te maken. Voor duizenden Soedanezen, met name kleine kinderen, is dat te laat. Waarbij ook nog eens de vraag is of de partijen zich wel aan het bestand zullen houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden