Aantal dieren in Oostvaardersplassen wordt drastisch teruggebracht: 'De kogel is vele malen beter dan die stress'

Edelherten in de Oostvaardersplassen. Er is kritiek op de manier waarop Staatsbosbeheer omgaat met het bijvoeren van grote grazers afgelopen winter.Beeld ANP

De Provinciale Staten in Flevoland hebben vanavond met overgrote meerderheid een plan aangenomen om het aantal dieren in de Oostvaarderplassen drastisch terug te brengen. Alleen de Partij voor de Dieren en GroenLinks stemden tegen.

Het betekent dat het beheer van het natuurgebied overhoop gaat. Om te beginnen zullen duizend edelherten moeten verdwijnen. Ze worden vrijwel zeker doodgeschoten. Het is bijna niet mogelijk de edelherten te vangen en naar elders te verplaatsen, omdat veel van de dieren de stress niet zullen overleven. “We moeten nuchter blijven. De kogel is vele malen beter dan die stress”, zei SGP-fractievoorzitter Sjaak Simonse. Hij was destijds één van de initiatiefnemers van een voorstel tot een ander beheer van het natuurgebied.

Het provinciebestuur nam vanavond een advies over van een commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Pieter van Geel. De commissie pleitte voor een ‘reset’ door het aantal grote grazers op korte termijn met bijna duizend stuks terug brengen zodat natuurwaarden in het gebied zich kunnen herstellen. Ongeveer 180 konikpaarden moeten dan naar elders in Europa worden verplaatst. De heck-runderen in de Oostvaardersplassen mogen vooralsnog blijven omdat er daarvan niet te veel zijn.

'Een barbaars plan'

De vraag is wanneer Staatsbosbeheer kan beginnen met de uitvoering, want vast staat dat een aantal organisaties en mogelijk ook politieke partijen naar de rechter zullen stappen om de beslissing van Provinciale Staten te laten toetsen. Volgens hoogleraar natuurbeschermingsrecht Kees Bastmeijer is het besluit van Flevoland juridisch niet waterdicht. Bastmeijer beoordeelde het voorstel op verzoek van GroenLinks, PvdA en Partij voor de Dieren. De PvdA steunde niettemin het voorstel van Gedeputeerde Staten. De Partij voor de Dieren sprak daarentegen van ‘een barbaars plan’. “Flevoland laat zich opnieuw van haar meest dieronvriendelijke kant zien.”

De publieke tribune van de statenzaal in Lelystad zat vol met actievoerders. Afgelopen winter ontstond er grote onrust, toen burgers in het gebied hongerend wild gingen bijvoeren. Boswachters van Staatsbosbeheer werden daarbij bedreigd. Diverse Statenleden spraken daar gisteren schande van. “Staatsbosbeheer voert het beleid uit. Als mensen daar problemen mee hebben, moeten ze bij ons zijn, wij zijn verantwoordelijk’’, zei D66-fractievoorzitter Shasta Rötscheid.

De Statenleden namen ook een motie aan waarin Flevoland wordt opgedragen experts in te schakelen voor onderzoek naar mogelijkheden om met anticonceptie de aanwas van dieren in de Oostvaardersplassen te reguleren.  Er werd ook een motie aangenomen waarin staat dat het bijvoeren van de dieren in het gebied ook in de toekomst mogelijk blijft.

Lees ook: 

Hoe voorkom je alle ophef rond hongerende dieren in de Oostvaardersplassen?

Strenge winters zullen er in de toekomst ook zijn, dus hoe valt de onrust in de toekomst wat weg te nemen?

Of dit opinie stuk: 'De Oostvaardersplassen hadden een vogelparadijs moeten worden'

Een natuurgebied van wereldklasse met een grote biodiversiteit, zo lagen de Oostvaardersplassen er ooit bij, beschrijft Tjerk Dijkstra. De oud-medewerker van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders pleit ervoor deze soortenrijkdom terug te brengen in het nu kaalgevreten gebied.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden