Aantal daklozen in zeven jaar tijd met 75 procent gestegen

Een dakloze, archiefbeeld. Beeld Anp
Een dakloze, archiefbeeld.Beeld Anp

Nederland telt steeds meer daklozen. Vorig jaar sliepen ongeveer 31.000 mensen zonder vaste plek om te wonen in de opvang, op straat of in lege panden. Dat zijn er 13.000 meer dan in 2009, een stijging van 75 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS heeft geen onderzoek gedaan naar de oorzaak, maar de toename lijkt verband te houden met de economische crisis. Het aantal daklozen steeg het sterkst in 2009 en 2010, in de eerste jaren van de malaise.

"Dat geeft aan dat een groep zich voor de crisis op het randje van armoede bevond", zegt CBS-hoofddemograaf Jan Latten. Die mensen raakten hun baan kwijt en konden hun huur niet betalen. "In goede tijden redden deze mensen het net, maar als het economisch zwaar weer is, zijn ze het eerst de dupe. En het zijn zware tijden geweest. Voor mensen die het anders wel hadden gered, kan de crisis net de spreekwoordelijke druppel zijn geweest."

Vooral allochtone zwervers getroffen
Vooral het aantal allochtone zwervers neemt toe. Dat is verdubbeld van bijna 6500 naar 13.000. Onder allochtone Nederlanders, van wie de helft zich ophoudt in een van de vier grote steden, is meer werkloosheid en meer armoede dan onder autochtonen. Latten: "En als ze werk hebben, zijn het vaak de slechter betaalde banen. Bovendien hebben niet alle immigranten een sociaal netwerk om zich heen. Als ze dan werkloos raken, vangt niemand ze op. De crisis heeft niet-westerse allochtonen sterker geraakt dan autochtonen."

Het CBS heeft cijfers over illegalen die dakloos zijn niet meegerekend.

Daklozen en medewerkers van het Leger des Heils zitten samen aan een kerstdiner van het Leger des Heils. Beeld anp
Daklozen en medewerkers van het Leger des Heils zitten samen aan een kerstdiner van het Leger des Heils.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden