Aantal coffeeshops daalt steeds verder

'Wietpas zal voor nog veel meer sluitingen zorgen'

Er zijn steeds minder coffeeshops in Nederland. Vorig jaar waren er 651, eind 2009 waren dat er nog 666, in 1999 nog 846. Uit de tweejaarlijkse inventarisatie in opdracht van de overheid blijkt dat dit aantal al dertien jaar lang afneemt.

Coffeeshops zijn er in 104 van de 418 Nederlandse gemeenten. In Amsterdam zijn er 222: één shop per 3500 inwoners, terwijl dat gemiddeld één per 31.000 inwoners is. In 86 gemeenten moeten coffeeshops nu al op een bepaalde afstand van scholen zitten, vaak 250 meter. Dit moet vanaf 1 januari 2014 in alle gemeenten 350 meter zijn, besloot het vorige kabinet. Hierdoor zullen volgens de onderzoekers 164 coffeeshops moeten verhuizen of sluiten.

Begin jaren negentig waren er naar schatting nog 1500 coffeeshops. Sindsdien werden de regels strenger, zegt August de Loor, onderzoeker drugsbeleid bij de stichting Adviesbureau Drugs. De eerste gedoogcriteria, zoals een maximale verkoophoeveelheid, kwamen uit 1991. De jaren erna werden de regels herhaaldelijk aangescherpt.

Zo kunnen gemeenten makkelijker optreden bij overlast, en is de wet Bibob sinds 2003 van kracht waardoor coffeeshophouders bij contacten met criminele organisaties hun vergunning kunnen verliezen. In 2011 was deze wet de belangrijkste reden om coffeeshops te sluiten, of omdat de eigenaar geen verklaring van goed gedrag kon overleggen.

Volgens De Loor komt de afname niet alleen door de voortschrijdende regelgeving, maar ook door een strengere interpretatie van de gedoogcriteria. "Zo wordt de laatste jaren bijvoorbeeld ook de toelevering steeds meer in kaart gebracht, en wordt dat steeds vaker gebruikt als reden om coffeeshops te sluiten."

De cijfers gaan tot 2011, de gevolgen van de wietpas zijn er dus niet in meegenomen. Deze registratieplicht voor coffeeshopbezoekers is in de zuidelijke provincies sinds mei van kracht, en wordt op 1 januari 2013 landelijk ingevoerd.

De wietpas zal zeker zorgen voor nog meer sluitingen, denkt de Loor. "Alleen al doordat eigenaars het hoofd niet meer boven water kunnen houden." Minder coffeeshops betekent volgens de drugsonderzoeker overigens niet dat er minder geblowd wordt: "De aanbodkant neemt niet af. Er komt veel illegale verkoop voor in de plaats, zoals in het zuiden al duidelijk te zien is."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden