Aantal asielzoekers stijgt, maar minder dan Teeven dacht

null Beeld anp
Beeld anp

Het aantal asielzoekers dat vorig jaar naar Nederland kwam is met 66 procent gestegen. In totaal hebben bijna 24.000 mensen asiel aangevraagd, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend. Het aantal asielaanvragen nam weliswaar flink toe, maar niet zo fors als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in mei aankondigde. Hoe komt dat?

Redactie

Teeven verwachtte in mei dat zo'n 65 duizend asielzoekers naar Nederland zouden komen. Hij baseerde zich op cijfers over een grote instroom van mensen uit Eritrea in de eerste maanden van het jaar. Teeven zei daarop dat als de instroom zou doorzetten er duizend asielzoekers per week zouden bijkomen, in plaats van duizend asielzoekers per maand. Premier Mark Rutte (VVD) sprak van een 'kleine provinciestad per jaar erbij'.

Uit Eritrea kwamen vorig jaar zo'n 4.000 mensen naar Nederland, het grootste deel van hen in de eerste vier maanden van het jaar. De meeste asielzoekers komen echter uit Syrië. Het gaat voornamelijk om mensen die vluchten voor de burgeroorlog in het land. Het aantal asielzoekers bedroeg bijna tienduizend, ongeveer 40 procent van het totaal aantal aanvragen. De laatste maanden van het jaar daalde het aantal asielzoekers bovendien opvallend. Van ruim 2.900 in september, naar bijna 2.000 in oktober, en nog geen 1300 in de maanden november en december.

Overdreven
Trouw-redacteur Nico de Fijter schreef in juni al dat de schatting van Teeven overdreven was. Volgens De Fijter maakte Teeven drie fouten. Zo was er sprake van een foutieve berekening, want toen Teeven zijn melding maakte waren er al 22 weken van het jaar voorbij, waarin 7.500 asielverzoeken waren ingediend. Tel de overige 32 weken van het jaar (met duizend asielzoekers per week) daarbij op, en dat zou 39.500 asielzoekers opleveren. Nog steeds fors minder dan 65.000.

Ook suggereerde Teeven dat de cijfers sloegen op asielzoekers die de grens waren overgestoken. In de cijfers worden ook herhaalde asielverzoeken verwerkt, van mensen die al in Nederland zijn. Over het algemeen maken die herhaalde verzoeken zo'n 18 procent uit van het totaal aantal aanvragen. Tot slot was het niet zeker of de stroom asielzoekers wel op dezelfde voet door zou gaan. "Maar er is geen enkele reden om aan te nemen dát het zo doorgaat", aldus Trouw.

Uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst die Teeven in december naar de Tweede Kamer stuurde bleek al dat het aantal van 65 duizend niet gehaald zou worden. Trouw schreef toen dat de komst van de asielzoekers wel een probleem was. "Voordat de huidige stijging werd ingezet, was er een tijdlang sprake van een daling van asielverzoeken. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (Coa) is daarom in relatief korte tijd flink afgeslankt. Om de cijfers van dit moment aan te kunnen, heeft het Coa de afgelopen maanden in allerijl oude locaties heropend, nieuwe azc's ingericht en gevangenissen en een kazerne in gebruik genomen."

Schommelingen
Het aantal asielzoekers schommelde sinds de eeuwwisseling altijd tussen de tien en vijftien duizend, volgens het CBS. Het aantal staatlozen nam sterk toe, van ruim tweehonderd in 2013 naar bijna 2.800 vorig jaar. Dit waren vooral Palestijnen uit Syrië, aldus het CBS. De aantallen asielzoekers piekten voor het laatst in de jaren '90. Als gevolg van de oorlog in het voormalige Joegoslavië kwamen toen bijna 53 duizend asielzoekers naar Nederland.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden