Aantal aidsdoden daalt snel

Het aantal nieuwe besmettingen daalt, net als het aantal aidsdoden. Belangrijkste reden voor dat laatste is dat steeds meer mensen aidsremmers krijgen.

Er is goed nieuws en er is slecht nieuws over aids, bleek tijdens een topconferentie over aids in New York die gisteren begon.

Eerst het goede nieuws: het aantal mensen dat jaarlijks overlijdt aan aidsgerelateerde ziektes daalt nu gestaag. Ging het in 2005 nog om 2,2 miljoen mensen, in 2007 waren het er 2,1 miljoen. Het aantal nieuwe besmettingen neemt ook al een paar jaar af: van 3,2 miljoen in 2001 naar 2,5 miljoen in 2007.

Nog meer goed nieuws: het aantal mensen dat aidsmedicijnen krijgt, is afgelopen jaar gegroeid naar drie miljoen mensen in landen met een middel of lager inkomen. Dat is weliswaar minder dan tien procent van het totaal aantal hiv-besmetten (naar schatting 33 miljoen) en slechts een derde van degenen die de medicijnen echt dringend nodig hebben, maar het is toch een stijging in één jaar met 42 procent. Volgens Ferdinand Wit van het Center for Poverty-related Communicable Diseases (CPCD) van het AMC is het toenemende medicijngebruik de belangrijkste reden voor het dalende aantal sterftegevallen. Bovendien krijgen steeds meer zwangere vrouwen medicijnen die voorkomen dat hun kinderen ook dragers van het virus worden.

Dan het slechte nieuws: het aantal besmette mensen stijgt nog steeds sneller dan het aantal mensen dat voor het eerst aidsmedicijnen krijgt. Vorig jaar kwamen er zoals gezegd 2,5 miljoen besmetten bij, terwijl er grofweg een miljoen mensen voor het eerst aidsmedicijnen kregen. Bovendien stijgt het aantal besmettingen in enkele belangrijke landen, zoals China, Indonesië, Rusland en Oekraïne. De epidemie, kortom, groeit nog steeds harder dan dat de behandeling nieuwe mensen bereikt. Ook verontrustend is dat zo weinig jong volwassenen weten hoe ze besmetting moeten voorkomen, grofweg veertig procent. Dat percentage stijgt veel te traag.

„Tenzij er grotere en snellere vooruitgang wordt geboekt bij het bereiken van degenen die essentiële zorg behoeven, zal de last van de epidemie voor huishoudens, gemeenschappen en maatschappijen verder stijgen”, concludeerde VN-topman Ban Ki-moon dan ook aan de vooravond van de conferentie in New York. En daar is geld voor nodig. Er is inmiddels zo’n tien miljard dollar op jaarbasis beschikbaar voor armere landen – een vertienvoudiging in een decennium – maar voor een alomvattende aanpak is jaarlijks nog eens acht miljard nodig.

De algemene conclusie is dat waar geld kan worden ingezet, de behandeling succesvol kan zijn. Ferdinand Wit van het AMC-CPCD: „We komen uit een situatie waarin velen dachten dat effectieve inzet van medicijnen in bijvoorbeeld Afrika niet haalbaar zou zijn. Er is nu bewezen dat ook mensen in Afrika met succes behandeld kunnen worden. Het kost moeite, het kost tijd – meer tijd dan gedacht – maar het is mogelijk.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden