Aantal 65-plussers dat nog actief is op de arbeidsmarkt is in tien jaar verdubbeld

null Beeld anp
Beeld anp

65-plussers blijven steeds langer actief op de arbeidsmarkt. In de afgelopen tien jaar is het aantal werkende krasse knarren meer dan verdubbeld, blijkt uit cijfers van het CBS. Van 73.000 in 2003 naar 182.000 personen in het eerste kwartaal van dit jaar. Hun aandeel binnen de beroepsbevolking steeg van ruim een procent naar 2,4 procent in dezelfde periode.

Jeannine Julen

Het is een ontwikkeling die volgens hoogleraar Lans Bovenberg van Universiteit Tilburg onder meer te verklaren is door de toenemende financiële onzekerheid. "Voor elk jaar dat je korter werkt, lever je 8 procent van je pensioen in", aldus de econoom.

Ook de uitzendmarkt voor 65-plussers is groeiende, signaleert NBBU, de brancheorganisatie voor uitzendbureaus. Inmiddels hebben al 93 uitzendbureaus zich gespecialiseerd in deze doelgroep. Het Uitzendbureau 65plus zag het aantal aanmeldingen twee jaar op rij stijgen met 10 procent. "Ouderen zijn zeer flexibel en werken vaak parttime. Ze zijn hoogleraar, interim-manager, lunchdame, huismeester, projectleider. Eigenlijk van alles", legt woordvoerder Bart Veltman uit.

Toch is het zelden zo dat ouderen na de pensionering een nieuw beroepsveld betreden, nuanceert onderzoeker Arjan Soede van het Sociaal en Cultureel Planbureau. "De meesten blijven hangen bij hun laatste baan en komen weer in dienst als uitzendkracht of zzp'er."

Voor werkgevers een ideale situatie, omdat gepensioneerden ervaren en goedkoop zijn. Werkgevers hoeven geen sociale premies meer te betalen.

Inmiddels is 7 procent van de ondernemers in Nederland ouder dan 65 jaar. Dat blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel. In 2008 was dat nog maar 4 procent.

Deze stijging wordt veroorzaakt doordat steeds meer ondernemers niet stoppen met hun zaak, maar door blijven werken. Vaak uit noodzaak omdat het in crisistijden lastig is hun nering goed te verkopen, om van dat geld met pensioen te kunnen gaan.

Hier en daar starten ook 65-plussers met een lang gedroomde eigen onderneming. Deze starters vormen iets minder dan 2 procent van het Nederlandse ondernemersbestand. De financiële risico's voor hen zijn kleiner doordat er via de AOW en soms een klein pensioen een vangnet is. Het ondernemerschap hoeft daardoor niet meteen een volledig inkomen op te leveren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden