Aantal 55-plussers zonder werk neemt sterk toe

null Beeld anp
Beeld anp

Voorgoed werkloos. Dat overkomt steeds meer 55-plussers. Maatregelen om hen aan het werk te helpen, mislukken keer op keer. Structureel werklozen van 60 jaar of ouder doen daardoor veel vaker een beroep op de Inkomensvoorziening Oudere Werklozen (IOW). Deze inkomensregeling voor werkloze 60-plussers zorgt ervoor dat zij na de WW hun huis niet hoeven op te eten. De groei in drie jaar tijd is spectaculair.

Ingrid Weel

Het afgelopen jaar heeft minister Lodewijk Asscher van sociale zaken en werkgelegenheid miljoenen euro's gereserveerd om oudere werklozen een opleiding te kunnen bieden. "Het gebruik ervan valt tegen", aldus het UWV. Slechts enkele tientallen 55-plussers hebben er gebruik van gemaakt. Vanavond praat de minister van sociale zaken en werkgelegenheid met de Tweede Kamer hoe de hoge werkloosheid onder senioren aan te pakken.

Het aantal werkloze 55-plussers is in twee jaar tijd hard toegenomen van 68.000 in 2012 naar 104.000 op dit moment. Zeventig procent van de 57-plussers die werkloos raakt, vindt geen baan terwijl ze in de WW zitten. Mensen onder de 57 jaar komen veel makkelijker aan een nieuwe baan, blijkt uit cijfers van het UWV.

IOW-uitkering
De overheid kondigt met enige regelmaat nieuwe maatregelen aan om deze groep te helpen. Meestal tevergeefs. Ouderen maken er geen gebruik van of het levert weinig op.

Het aantal ouderen dat een beroep doet op de IOW is wel enorm gestegen. In 2010 ontvingen maar tweehonderd ouderen deze IOW-uitkering, vorig jaar waren dat er tweeduizend.

Veel ouderen die werkloos raken, krijgen na de WW meestal geen bijstandsuitkering omdat ze te veel spaargeld hebben of een eigen huis. Voor de IOW-uitkering maakt het niet uit hoeveel vermogen je hebt of hoeveel een eventuele partner verdient. "Daarmee zing ik het wel uit tot ik 65 ben, denken ze dan", zegt de UWV-woordvoerder.

De IOW-uitkering bedraagt maximaal 70 procent van het minimumloon. Voor velen nog te weinig om hun hypotheek van te betalen, maar beter dan niets. De IOW bestaat nog niet zo lang. De wet is er gekomen toen in 2006 de duur van de WW terugging van vijf jaar naar drie jaar en twee maanden. De IOW moest als vangnet fungeren. Zestigers gingen er immers van uit dat zij bij ontslag gegarandeerd een inkomen hadden tot hun pensioengerechtigde leeftijd.

Waardebon
Mensen met een IOW-uitkering hebben overigens ook nog sollicitatieplicht. Voor de 55-plusser die een baan zoekt, heeft Asscher een half jaar geleden 28 miljoen euro uitgetrokken voor scholingsvouchers en plaatsingsbonussen. Slechts enkele tientallen ouderen hebben gebruik gemaakt van de voucher.

Met deze 'waardebon' kan voor maximaal 750 euro een opleiding worden gevolgd waarmee de kans op een baan wordt vergroot. "Er is nog weinig bekendheid over", zegt het UWV. Over de plaatsingsbonussen voor de uitzendbureaus die 55-plussers aan een baan helpen, zijn nog geen cijfers bekend. Het UWV verwacht daar wel heel wat van.

Het kabinet trok ook 39 miljoen euro uit voor de organisatie van netwerkbijeenkomsten en inspiratiedagen. Dat is volgens het UWV het belangrijkste instrument, omdat daar de gesprekken met de werkgevers worden gevoerd. "Het kost nog wel tijd om bij werkgevers de vooroordelen over oudere werknemers weg te nemen. Daar is een cultuuromslag voor nodig."

Een halfjaar geleden kondigde Asscher aan dat hij zo'n 22.500 werkloze 55-plussers in twee jaar tijd aan de slag wilde helpen. Na een halfjaar kan het UWV nog geen tussentijds resultaat geven. Het totaal aantal WW-uitkeringen is inmiddels tot een recordhoogte van 445.000 gestegen. Vijf jaar geleden zaten er ruim 177.000 mensen in de WW.

'Als het moet, ga ik als chauffeur in een busje rijden'
"Vroeger vierde ik mijn verjaardag de hele dag met koffie en gebak, nu alleen 's avonds met een bak chips", lacht Gerrit Thesing uit Zaandijk, die vorige week 62 jaar werd. Hij is ruim een jaar werkloos en sindsdien moet hij 'beknibbelen'. "Mijn vrouw heeft een klein pensioentje en ik heb een WW-uitkering. We gaan niet meer op vakantie en rijden minder vaak auto." Liefst zou Thesing gaan werken als meubelmaker voor schepen. "Daarvoor ben ik opgeleid en dat heb ik altijd gedaan. Maar ik zoek nu noodgedwongen ook werk in andere branches. Als het moet, ga ik als chauffeur in een busje rijden." Thesing stuurt soms wel drie sollicitaties per week, meestal open sollicitaties. "Maar ik krijg steeds nul op het rekest. De reactie is altijd dezelfde: het bedrijf is al voorzien." Volgens Thesing krijgen veel meubelmakers last van hun nek, rug en schouders, maar de Zaandijker heeft nergens last van. "Toch zijn bedrijven bang dat ze een kneus binnenhalen die snel in de ziektewet belandt. Daarom kiezen ze jonge mensen, die zijn ook goedkoper."

'Ik werk vrijwillig als webmaster, ik wil bezig blijven'
"Ik mis het sociale contact met collega's enorm", zegt de Haagse Jan Bennen (57), die bijna twee jaar werkloos is. Bennen zoekt een baan als helpdeskmedewerker in de ICT-sector. Hij voldoet met gemak aan de eis van het UWV om minimaal vier sollicitaties per maand te versturen. "Maar werkgevers stellen hoge eisen", zegt Bennen somber. Bedrijven vragen volgens hem om meerdere jaren werkervaring met programmeertalen van computers. "Mijn kennis op dat gebied is gedateerd. Programmeertalen ontwikkelen zich snel, en ik heb het niet bijgehouden. Toen ik in de ICT begon, waren die programmeertalen er nog niet. En bij mijn laatste functies had ik die kennis niet nodig." Om toch kans te maken op werk, volgt Bennen een online cursus. De rekening van 750 euro betaalt het UWV. "En ik werk vrijwillig als webmaster. Ik wil vooral bezig blijven." Bennen 'let goed op de centen', maar kan nog prima rondkomen. "Ik krijg een WW-uitkering en mijn vrouw werkt nog parttime. Onze hypotheek is nog niet afgelost, maar hij is ook niet zo hoog."

null Beeld Gerrit Thesing
Beeld Gerrit Thesing
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden