Aanstelling VS-ambassadeur in Cuba niet meer dit jaar

Jeffrey DeLaurentis (links), die leiding geeft aan de vorig jaar heropende ambassade in Havana, met president Barack Obama en zijn vrouw Michelle. Beeld REUTERS
Jeffrey DeLaurentis (links), die leiding geeft aan de vorig jaar heropende ambassade in Havana, met president Barack Obama en zijn vrouw Michelle.Beeld REUTERS

Het is hoogstonwaarschijnlijk dat er dit jaar nog een ambassadeur benoemd wordt voor Cuba. Dat zegt Bob Corker, de Republikeinse voorzitter van de Amerikaanse senaatscommissie voor buitenlandse zaken, die over de aanstelling gaat.

Woensdag droeg president Barack Obama diplomaat Jeffrey DeLaurentis voor als eerste Amerikaanse ambassadeur in Cuba, na ruim een halve eeuw diplomatieke afwezigheid.

Volgens de voorzitter is de commissie wel in kennis gesteld van de voorgenomen benoeming, maar zijn er nog geen officiële papieren ingeleverd, waarmee het proces tot aanstelling zou kunnen worden gestart.

DeLaurentis geeft al leiding aan de vorig jaar heropende ambassade in Havana, maar om hem officieel tot ambassadeur te kunnen benoemen heeft Obama goedkeuring nodig van de voornamelijk Republikeinse Senaat. En die zijn niet zo happig op een hechte band tussen de VS en Cuba. Ze vinden dat er eerst nog veel moet veranderen in het land, voor er sprake kan zijn van officiële diplomatieke betrekkingen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden