‘Aanstelling’ oud-PVV’er Van Doorn bij Haga Lyceum blijkt 1-aprilgrap

Arnoud van Doorn.  Beeld ANP
Arnoud van Doorn.Beeld ANP

Het bericht van zondag dat Arnoud van Doorn was benoemd als interim-directeur van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam, blijkt een 1-aprilgrap. Trouw bracht eerder op deze plek het nieuws van de aanstelling, toen de betrokkenen nog ontkenden dat het om een grap ging.

Redactie

De school schrijft maandag op de eigen website: ,,Zoals we hadden verwacht is dat nieuws binnen enkele uren viraal gegaan. Vrijwel alle media namen het bericht over, duizenden mensen schreven erover op het internet, sommige politici waren in de war en weer andere stonden gelijk klaar om hun eigen agenda te promoten. Een 1 april grapje, zoals sommigen al was opgevallen. De heer Van Doorn is geen interim-directeur geworden. Wij waarderen de inzet van Arnoud als vrijwilliger binnen de school.”

Ook Van Doorn zelf bevestigt via zijn Facebookpagina dat het gaat om een 1 aprilgrap. ,,Al maandenlang wordt er allerlei onzin en nepnieuws verspreid over de school, het bestuur de leerlingen en mijzelf, dat vervolgens zonder voorbehoud of hoor en wederhoor in de media terechtkomt.” Van Doorn zit voor de islamitische Partij van de Eenheid in de Haagse gemeenteraad, waar hij eerder namens de PVV in zat.

Het ANP, zondag een van de media die het nieuws brachten, zegt dat het voorafgaand aan de publicatie telefonisch contact had met zowel Van Doorn als de bestuursvoorzitter Söner Atasoy van de Stichting Islamitisch Onderwijs, waar het lyceum onder valt. De bestuursvoorzitter refereerde desgevraagd niet aan 1 april. Er was volgens hem nog geen datum bekend waarop Van Doorn zou beginnen, omdat er nog papieren moesten worden opgesteld. Van Doorn verzekerde zondag op sociale media dat het niet om een grap ging.

Bewust gelogen

“Het ANP heeft, volgens vaste werkwijze van het persbureau, het bericht bij de betrokkenen gecontroleerd op waarheidsgehalte maar is willens en wetens misleid. Dit is een bijzonder kwalijke zaak”, aldus interim-hoofdredacteur Erik Raven. Het Genootschap van Hoofdredacteuren noemt de handelwijze van Van Doorn en Atasoy ‘kwalijk, dom en kortzichtig’’ Voorzitter Marcel Gelauff, tevens hoofdredacteur van het NOS Journaal, vindt dat beiden bewust gelogen hebben. ,,Dit was een heel opvallende benoeming en dan ook nog eens op 1 april. We hebben meerdere keren gevraagd of het klopte en dan wordt er keihard gelogen. Wie heeft hier iets aan?’’

De ‘grap’ ondergraaft volgens Gelauff de kracht en de waarde van het nieuws. Bovendien snijden Van Doorn en Atasoy zichzelf in de vingers. “Je gaat je bij de betrokkenen bij alles afvragen of het wel klopt.’’ Van Doorn biedt zijn excuses aan voor diegenen die de grap niet leuk vinden. Hij omschrijft de actie die hij in samenspraak met de school deed als 'missie geslaagd'.

Lees ook:

Burgemeester Halsema wil alles inzetten om het bestuur van het Haga Lyceum te verwijderen

De Amsterdamse gemeenteraad steunt burgemeester Femke Halsema en wil schoon schip bij de islamitische middelbare school Cornelius Haga. Maar sluiting is niet aan de orde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden