Aanslagpleger Münster verdroeg tegenslag slecht

Bloemen en kaarsen nabij de plek in Münster waar zaterdag een man met zijn busje inreed op een vol terras.Beeld Guido Kirchner/dpa

Twee dagen na wat in Duitsland de ‘amokrit’ van Münster is gaan heten, doet de politie een poging om te achterhalen wat de directe aanleiding voor de 48-jarige Jens R. kan zijn geweest om met zijn kampeerbus een vol terras op te rijden.

Twee mensen werden zaterdag gedood, ruim twintig raakten zwaargewond, onder wie twee Nederlanders. De toestand van een van hen, een man uit het Overijsselse Albergen,  is volgens het ministerie van buitenlandse zaken nog altijd kritiek.

Eén theorie waar de autoriteiten op dit moment onderzoek naar doen, is dat R. het niet kon verkroppen dat het hem beroepsmatig niet langer voor de wind ging. In vroeger tijden was hij een succesvol industrieel ontwerper geweest, maar de laatste tijd stond hij bekend als een zonderling, wat teruggetrokken persoon met een opvliegend karakter. De politie had hem regelmatig op de korrel vanwege kleine vergrijpen. Hij stal en verhandelde autoradio’s en mobieltjes, reed een keer door na een verkeersongeluk en zou ook niet nader aangeduide fraude hebben gepleegd. Geen van deze zaken leidde echter tot een veroordeling.

Kaskraker

Aanvankelijk lachte het leven R. toe, toen hij na zijn afstuderen een lamp ontwierp waarop hij patent aanvroeg. Het werd een ware kaskraker, waardoor R. zich het bezit van vijf auto’s kon veroorloven. Hij bezat bovendien twee of zelfs drie woningen, waaronder één in zijn geboorteplaats Pirnau en een ander in het Oost-Duitse Heidenau.

Maar later bleef verder succes uit. Terwijl het met de verkoop van zijn ontwerpen steeds verder bergafwaarts ging, leek het alsof Jens R. steeds vaker de schuld voor zijn falen bij anderen legde. Volgens de Köllner Stadt-Anzeiger verweet hij bijvoorbeeld zijn vader in het Sauerlandse Brilon dat die hem verkeerd zou hebben opgevoed. Vrienden kregen weer andere verwijten. Uiteindelijk kwam hij zo alleen te staan, dat hij een paar weken geleden bij de sociaal-psychiatrische dienst van Münster om hulp vroeg.

Zelfmoordgedachten

Rond dezelfde tijd stuurde hij aan buren en bekenden een e-mail, waarin hij liet doorschemeren dat hij aan zelfmoord dacht. Verschillende Duitse media zagen die mail in. Dat hij ook anderen kwaad wilde doen, vermeldde hij niet. Wel klaagde hij over een operatie die in zijn ogen verkeerd was afgelopen en over het feit dat hij ten onrechte tot extreem-rechts werd gerekend.

Afgelopen weekeinde trof de politie in zijn woning in Pirnau een lange brief aan, die misschien kan verklaren welke gebeurtenissen precies hebben geleid tot de dodenrit.

De politie van Münster maakte gisteren ook bekend dat de twee mensen die werden gearresteerd vlak nadat R. met zijn bus het terras op was gereden, niets met de zaak te maken hebben. Een video van de arrestatie van twee jonge mannen maakte op sociale media veel los: mensen vroegen zich af of er informatie werd achtergehouden. De politie ontkent dat. Meteen na de aanslag ging men uit van een terroristisch motief en werden twee mannen in hechtenis genomen die geen antwoord gaven op vragen van de politie. Op het politiebureau bleken het mensen te zijn die geen Duits konden verstaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden