Aanslagengolf kost 240 levens in 5 dagen

Na opnieuw een bloedige dag in Irak, gisteren, staat het dodental in de eerste vijf dagen van 2005 op 240. Er vielen 280 gewonden.

De ernstigste aanslag werd gepleegd in Kerbala, een van de twee heilige sjiitische steden in Irak. Een man blies zichzelf op, midden op het drukke plein tussen de moskeeën van de kleinzonen van de profeet, Hoessein en Abas. In de bomgordel zaten behalve explosieven ook kleine kogeltjes, waardoor zeker vijftig doden en 138 gewonden vielen.

In het soennitische bolwerk Ramadi was de rij van duizend werkzoekenden buiten een politiebureau het doelwit van een zelfmoordaanslag. Hier vielen bijna zestig doden. Andere (zelfmoord)aanslagen in Irak brachten het dagcijfer op 120 doden en 200 gewonden.

“Ik had nooit gedacht dat zo'n misdaad bij deze heilige plek kon plaatsvinden“, zei Saheb, die bij de aanslag in Kerbala aan zijn hoofd gewond raakte tegen persbureau Reuters. Verkoper Akram Saleh vertelde dat hij bewusteloos raakte. “Ik verkocht speelgoed bij het heiligdom toen ik de lucht in vloog.“

Het was druk in Kerbala vanwege de herdenking van Asjoera, de veldslag waarbij de twee kleinzonen in 680 omkwamen. Onder de slachtoffers waren ook Iraanse pelgrims.

Volgens gouverneur Al-Khazraji van Kerbala zitten takfiri's (radicale soennieten) en Saddamisten achter de aanslagen. Verschillende politici beschuldigden soennitische opstandelingen ervan te proberen de voor hen teleurstellende verkiezingsuitslag met geweld gewijzigd te krijgen. President Talabani sloot dat gisteren uit. Hoewel officiële uitslagen uitblijven, zijn er berichten dat sjiieten, soennieten en Koerden heel dicht bij de vorming van een regering van nationale eenheid zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden