Aanslagen in Noorwegen

Eiland is dé plek voor betrokken jeugd

De moordpartij op het eiland Utoya in Noorwegen wordt gezien als een aanslag op het 'politieke paradijs'. Meer dan zestig jaar is het eiland dé plek waar politiek geëngageerde jongeren de toekomst van hun land bespreken. Honderden jongeren die hun zomervakantie besteden aan diepgaande maatschappelijke discussies. Menig politieke partij in Nederland zou daar haar vingers bij aflikken. In Noorwegen is het praktijk. De AUF, de jongerenafdeling van de Noorse Arbeiderspartij, telt 9500 leden. Ter vergelijking: de jongerenafdeling van de PvdA heeft er 1500, in een land met bijna vier keer meer inwoners.

In Noorwegen kijken ze niet op van zoveel belangstelling voor politiek. "Alle partijen hebben florerende jongerenafdelingen. Jonge Noorse mensen zijn politiek actief, het zit in de cultuur", zegt Mikal Hem, commentator van de krant Dagbladet. Anders Behring Breivik die vrijdag tijdens het zomerkamp van de AUF met vuurwapens anderhalf uur lang op zeshonderd jongeren joeg en er 85 doodde, was zelf enige tijd lid van de jongerenafdeling van de FRP, de Vooruitgangspartij.

Tijdens de zomerkampen op Utoya is er tijd voor sport en plezier, maar vooral ook voor discussies en ontmoetingen met de politieke leiders van de Arbeiderspartij. Utoya is de broedplaats geweest voor diverse politieke kopstukken, zoals de huidige premier Jens Stoltenberg. Maar het is meer dan dat, schrijft voormalig AUF-leider en nu minister van handel, Trond Giske in de Noorse krant Aftenposten: "De meeste AUF-leden zijn heel gewone jongeren, maar met een ongewoon engagement. Ze krijgen uiteindelijk alle soorten beroepen - ze worden handwerkers en artsen, leraren en industrie-arbeiders. Van Utoya krijgen ze een politieke scholing mee, inzicht in onze samenleving. Kennis van hoe een droom van vrede, tolerantie en rechtvaardigheid werkelijkheid kan worden."

De politiek leiders binnen de Arbeiderspartij komen nog steeds graag terug op het eiland en gaan ieder jaar weer volop het debat aan met de jongeren. Voormalig AUF-leider Egil Knudsen stelt in diezelfde krant dat de jongeren zich goed voorbereiden op een treffen en serieus invloed hebben gehad op onderwijs-, milieu- en veiligheidsbeleid.

Hoewel enkele ouders nog steeds in onzekerheid verkeren over wat er met hun kinderen is gebeurd, is wel al zeker dat Breivik er niet in geslaagd is de droom van vrede en tolerantie in bloed te verdrinken. De huidige AUF-leider Eskil Pedersen heeft al laten weten: "de ideeën van AUF leven voort en we komen terug naar Utoya".

Utoya: broedplaats politieke kopstukken

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden