Aanslagen in Libië na Egyptische aanval

Circa 45 doden en minstens 70 gewonden. Aan IS gelieerde groep eist zelfmoordacties op.

Militanten gelieerd aan Islamitische Staat (IS) hebben de aanslagen opgeeist die gisteren in Libië werden gepleegd. De afdeling Cyrenaica van de terreurorganisatie zou dat volgens persbureau Reuters via een verklaring in sociale media hebben gedaan.

Bij de aanslagen vielen zo'n 45 doden en raakten minstens 70 mensen gewond. De daders bliezen zichzelf op in drie auto's, beladen met explosieven. Dat gebeurde vlak voor het vrijdaggebed in de oostelijke stad Qubbah. Een auto ontplofte bij een benzinestation waar een rij automobilisten stond te wachten op brandstof. Het tankstation staat dicht bij het lokale hoofdkwartier van de veiligheidsdiensten.

Een tweede aanslag had een politiebureau als doelwit. De laatste aanslag vond plaats bij het huis van parlementsvoorzitter Ageila Saleh die overigens niet aanwezig was. Volgens Saleh is het geweld een vergelding voor de luchtaanvallen die Egypte afgelopen week uitvoerde bij de Libische stad Derna die in handen zou zijn van Islamitische Staat.

De Egyptische bombardementen waren op hun beurt een wraakactie voor de moord op 21 Egyptische Koptische christenen in Libië. Islamitische Staat verspreidde een filmpje waarop hun onthoofding te zien is.

Qubbah ligt niet ver van Derna en ook dicht bij de stad Bayda waar de officiële regering zetelt. In Libië strijden twee regeringen met elkaar. Tientallen strijdgroepen maken van de chaos die is ontstaan na de val van Kadafi in 2011 gebruik om zelf terrein te winnen.

De regering heeft afgelopen woensdag de VN-Veiligheidsraad gevraagd het wapenembargo tegen Libië op te heffen om IS te kunnen bestrijden.

In de stad Qubbah zijn na de aanslagen van gisteren zeven dagen van nationale rouw afgekondigd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden