Update

Aanslag zet Turkije lijnrecht tegenover IS

Turkse demonstranten gingen gisteren na de aanslag de straat op. Op het spandoek is te lezen 'IS zal verslagen worden, degenen die zich verzetten zullen winnen'. Beeld anp
Turkse demonstranten gingen gisteren na de aanslag de straat op. Op het spandoek is te lezen 'IS zal verslagen worden, degenen die zich verzetten zullen winnen'.Beeld anp

31 doden bij zelfmoordactie tegen jongeren die Kobani weer willen opbouwen. Koerden gaan massaal de straat op uit woede over lakse houding van Ankara.

Lange tijd ontweken Turkije en Islamitische Staat (IS) elkaar, maar sinds gisteren staan de twee lijnrecht tegenover elkaar. De Turks-Syrische grensstad Suruç werd gisteren opgeschrikt door een zelfmoordaanslag: zeker 31 mensen werden gedood en minstens honderd mensen raakten gewond. Volgens de Turkse autoriteiten is de dader bekend: IS. Het zou de eerste grote aanslag van de beweging zijn op Turks grondgebied.

De explosie vond midden op de dag plaats, in de tuin van een cultureel centrum, waar de Federatie van Socialistische Jongeren een persconferentie hield. De beweging wilde helpen bij de wederopbouw van de Syrisch-Koerdische stad Kobani, zo'n tien kilometer van Suruç. In Kobani vochten tot voor kort Koerdische strijders met de jihadisten van IS. De strijd eindigde met een Koerdische overwinning - de stad staat sindsdien symbolisch bekend als het Stalingrad van de Syrische Koerden.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu zegt bewijs te hebben dat terreurbeweging IS achter de zelfmoordaanslag zit. "Het is duidelijk een terroristische aanslag", zei hij gisteren. De zelfmoordterrorist was vermoedelijk een vrouw, die zich had gemengd in de menigte.

Verdachte geïdentificeerd
De Turkse autoriteiten hebben een verdachte geïdentificeerd van de aanslag in de Turkse grensstad Suruç gister. Premier Ahmet Davutoglu meldde dat het om een man gaat. Verdere informatie is niet gegeven. Zo is het onduidelijk of de man nog leeft en welke rol hij heeft gespeeld. De aanwijzingen dat terreurgroep Islamitische staat achter de aanslag zit, ‘stapelen zich op’, aldus Davutoglu. De politie onderzoekt de ‘landelijke en internationale contacten’ van de man, aldus Davutoglu.

Puin na afloop van de aanslag. Beeld anp
Puin na afloop van de aanslag.Beeld anp
Demonstranten dragen de kist van een van de slachtoffers. Beeld anp
Demonstranten dragen de kist van een van de slachtoffers.Beeld anp

Vergelding
Volgens een hoge functionaris van de Turkse regering was het motief van de aanval "vergelding voor de inspanningen van de Turkse overheid terrorisme te bestrijden". Maar veiligheidsexperts twijfelen aan die lezing. De Turkse maatregelen tegen IS blijven zeer beperkt, en nog steeds arriveren dagelijks jihadisten in Syrië vanuit Turkije.

Het is waarschijnlijker dat de aanslag gericht was op de Koerden. Het verlies van Kobani vorige maand is een van de grootste tegenslagen voor IS. Een aanslag op een bijeenkomst van jongeren die Kobani willen opbouwen, zou mogelijk de vernedering verzachten.

Wegkijken kan niet meer
De vraag is welke stappen Turkije nu gaat ondernemen, want wegkijken kan niet meer. De belofte om de grenzen beter te bewaken, zal de Koerdische gemeenschap in Turkije niet tevreden stellen. Koerden gingen gisteren op verschillende plekken massaal de straat op uit woede over het regeringsbeleid. Later op de avond braken ongeregeldheden uit.

Ook de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK liet van zich horen. Zij houdt de Turkse regering verantwoordelijk voor de aanslag, omdat die IS zou 'cultiveren en helpen' in haar strijd tegen de Koerdische nationalisten.

Voor president Erdogan stapelen de problemen zich op. Hij wil geen openlijke oorlog met IS, want dat zou de Koerden in de kaart kunnen spelen en daarnaast mogelijk een nieuwe terreurgolf teweegbrengen. IS beschikt namelijk over verschillende terreurcellen in het land. Bovendien zou een oorlog met IS ook Erdogans aartsvijand helpen: de Syrische president Bashar al-Assad. Maar veel keus lijkt hij niet te hebben nu IS de vitale organen van de staat bedreigt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden