Aanslag Tunis: negen verdachten aangehouden

Politieagenten bij het parlement van Tunis. Beeld Reuters
Politieagenten bij het parlement van Tunis.Beeld Reuters

Tunesische veiligheidstroepen hebben negen mensen gearresteerd in verband met de aanslag op een museum in de hoofdstad Tunis. Terroristen vielen gisteren toeristen aan voor het Bardomuseum en drongen schietend het museum binnen. Daarbij doodden ze 23 mensen. Twee terroristen werden doodgeschoten. Om de veiligheid te kunnen waarborgen is inmiddels het leger ingezet in grote steden. Dit maakte de Tunesische overheid vandaag bekend.

redactie

Het aantal omgekomen buitenlandse toeristen staat nu op achttien. Onder de buitenlandse slachtoffers zijn toeristen uit Polen, Italië, Duitsland en Spanje, aldus de premier. Zij stapten op het moment van de aanslag net uit bussen. Tientallen mensen zochten in paniek een veilig heenkomen toen het vuur werd geopend. Naast de toeristen werden een Tunesische beveiliger en een schoonmaakster gedood.

Ook kwamen drie Tunesiërs om. Sommige slachtoffers droegen geen identificatie bij zich, waardoor hun afkomst niet direct kon worden vastgesteld.

Een Spaans stel overleefde de aanslag door zich te verstoppen in het museum. De twee deden dat zo goed en zo lang dat ze geruime tijd spoorloos waren en als vermist te boek stonden. Familie in Spanje was ten einde raad, meldden Spaanse media donderdag. Medewerkers van de Spaanse ambassade gingen vergeefs ziekenhuizen af, maar vonden de zwangere Cristína Rubio en Juan Carlos Sánchez daar niet. Ze hebben zich bijna 24 uur verstopt en maken het goed.

Dader aanslag Tunis bekende van inlichtingendiensten
Yassine Laabidi, een van de twee aanslagplegers die gisteren zelf omkwam tijdens een schotenwisseling, was een bekende van de inlichtingendiensten. Dat zei premier Habib Essi vanmorgen in een interview op de Franse radio. Er was echter geen concrete informatie over een band tussen de dader en een specifieke terreurorganisatie.

Beide mannen waren afkomstig uit Tunesië. Premier Essi vertelde niet waarom de veiligheidsdiensten geïnteresseerd waren in Laabidi: hij zei alleen dat de man 'niet om een bijzondere reden' op een lijst stond. Tunesië werkt momenteel samen met andere landen om meer informatie te verzamelen over de daders.

Tunesische veiligheidsagenten houden de wacht voor het Bardomuseum in Tunis. Beeld ap
Tunesische veiligheidsagenten houden de wacht voor het Bardomuseum in Tunis.Beeld ap

Klopjacht

De politie in Tunesië houdt nog een klopjacht op twee of drie andere daders, zei Essid. Nog niemand heeft de aanslag opgeëist. Het is niet duidelijk of de daders in contact stonden met een terreurbeweging, zoals Islamitische Staat. IS prees op Twitter de aanslagen en riep Tunesiërs op 'hun broeders te volgen'. Volgens schattingen hebben zo'n 3.000 Tunesiërs zich bij die terreurbeweging aangesloten.

De aanval zal een zware klap zijn voor de Tunesische toerismesector, die na de onstuimige laatste jaren juist weer opkrabbelde. Premier Essid beloofde extra toeristische gebieden extra te beveiligen en maande Tunesiërs waakzaamheid te betrachten. 'Ons land is in gevaar', zei Essid in een televisietoespraak. 'We zullen zonder genade ons land verdedigen', voegde hij daar aan toe.

Cruiseschepen vertrokken

De twee cruiseschepen met passagiers, waar veel van de omgekomen toeristen mee reisden, zijn vanochtend vertrokken uit de haven van Tunis, waar ze voor anker lagen.

In een verklaring laat MSC Cruises weten dat negen passagiers van het cruiseschip Splendida bij de aanval zijn omgekomen. Daarnaast was er, op het moment dat het schip de haven tijdens zonsopkomst verliet om verder te varen richting de Middelandse Zee, sprake van twaalf gewonden en zes vermisten.

Bij het andere cruiseschip, de Costa Fascinosa, zijn dertien passagiers niet teruggekeerd aan boord toen het schip de haven vanochtend verliet.

Cruisebedrijf schrapt Tunis als bestemming

Het zal voorlopig de laatste keer zijn het Italiaanse toeristische cruisebedrijf Costa Cruises het land aandoet. De rederij heeft namelijk besloten om Tunesië na de terroristische aanslag van gisteren als bestemming te schrappen. 'Mogelijk stuurt het bedrijf het hele jaar geen schip meer naar Tunesië', aldus een woordvoerster van Costa Cruises.

Toerisme erg belangrijk
Het museum is een van de belangrijkste toeristische attracties en heeft in de jaren 2009-2012 een grote renovatie ondergaan. De aanslag op toeristen is een zware klap voor de economie. De sector ondergaat een moeizaam en traag herstel na de ineenstorting in het jaar van de revolutie, 2011. Maar momenteel werken al weer 400.000 mensen in het toerisme, terwijl de voor een belangrijk deel werkloze beroepsbevolking bijna 4 miljoen mensen telt.

Vorig jaar bracht het toerisme 1,6 miljard euro in het laatje. Dat was 6,4 procent meer dan in 2013, maar nog steeds 14,5 procent minder dan in het jaar voor de revolutie (2010). De Tunesische minister van Financiën, Slim Chaker, zei vandaag te vrezen dat de aanslag het land voor meer dan 330 miljoen euro schade berokkent.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden