Aanslag Tel Aviv is test voor havik Lieberman

Aanslag | Conservatief Israël oefent zware druk uit op Lieberman om keihard te reageren op de jongste aanslag in Tel Aviv.

Nog geen twaalf uur na de dodelijke aanslag is het leven terug in restaurant Max Brenner in Tel Aviv. Inwoners van de stad komen kijken, jonge militairen in opleiding staan in een kring te zingen, hand in hand. En natuurlijk ontbreken ook de politici niet. De boodschap: terreur doodt ons niet, nooit.

Iedereen volgt vooral de gangen van de net aangetreden minister Avigdor Lieberman van defensie. Een havik met een geschiedenis van opruiende uitspraken. Hij drinkt een kop koffie en beperkt zich tot een uiterst kort interviewtje: "Ik ga hier niet in op de maatregelen die we zullen nemen. Maar ik ben zeker niet van plan om het bij loze woorden te laten."

De avond ervoor was het restaurant het toneel van een aanslag zoals Tel Aviv die sinds lang niet meer had meegemaakt. Twee Palestijnen leegden hun wapens op de bezoekers van het restaurant in een trendy uitgaansgebied in het centrum. Vier Israëliers werden gedood. De jongste 32, de oudste 58.

Er is nog weinig bekend over de achtergrond van de daders. De twee neven, beiden 21 jaar oud, komen uit Yatta, een armoedig stadje op de bezette Westelijke Jordaanoever dat tijdens de Tweede Intifada veel geweld kende.

De vader van een van hen zei niet te weten wat zijn zoon heeft bezield. "Ik had dit niet verwacht, ik weet niet met wie hij dit heeft bedacht", zegt Ahmad Makhamreh.

Yatta werd gisteren door het Israëlische leger van de buitenwereld afgesloten. Een aantal mensen is opgepakt, ten minste één op verdenking van medeplichtigheid. Ruim tweehonderd leden van de uitgebreide familie van de daders zijn hun werkvergunning in Israël kwijt.

Als algemene strafmaatregel hebben de autoriteiten de reisvergunning van ruim 80.000 Palestijnen ingetrokken. Ze hadden die gekregen vanwege de islamitische vastenmaand ramadan. Het is traditie dat ze dan de Al-Aqsamoskee in Jeruzalem en familieleden in Israël mogen bezoeken.

Bij het restaurant in Tel Aviv ontstaat gedurende de dag een gedenkplek met bloemen en vlaggetjes. Een groep jongeren heeft een trip in het noorden van het land afgebroken. Ze zitten in een kring op het gras, en zingen zachtmoedige liederen, gitaren pingelen vredig. De drie grote tv-zenders die Israël kent, bouwen er ondertussen drie live-studio's op.

Dan komt in de loop van de avond ook premier Netanyahu op bezoek. Hij zegt dat de natie sterk is. "Ze zullen ons niet stoppen", houdt hij het land voor.

In het beraad van het veiligheidskabinet, dat even tevoren is afgerond, zijn evenwel geen concrete besluiten genomen. Minister Lieberman zou hebben gevraagd de huizen van de daders meteen plat te gooien, maar dat is juridisch onmogelijk.

De net aangetreden minister van defensie heeft te maken met een nieuwe realiteit: zijn verantwoordelijkheid als minister. Op zijn Facebookpagina stromen de reacties binnen. 'Een stalen vuist tegen terroristen en hun families willen we zien.' En: 'Lieberman, laat ons niet in de steek. Doodstraf voor de terroristen. Oog om oog.'

Deze aanslag is niet alleen een schok voor Tel Aviv, maar ook een lakmoestest voor de nieuwe minister van defensie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden