Aanslag taliban op Navo-basis

Minstens vier doden en twintig gewonden bij twee zelfmoordacties in Afghanistan

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Minstens twee zelfmoordenaars hebben gisteren twee aanslagen gepleegd in de stad Herat in het westen van Afghanistan. Een van de aanslagen was gericht tegen een door Italië geleide Navo-basis, de ander was in het centrum van de stad bij een overheidsgebouw.

Bij de aanslagen zijn zeker vier mensen omgekomen en meer dan twintig gewond geraakt. Onder de gewonden zijn mogelijk vijftien Italianen.

Italië coördineert het Provinciale Reconstructieteam (PRT) dat op de basis is gevestigd. De aanslagen zijn opgeëist door de taliban, als onderdeel van hun begin deze maand aangekondigde 'voorjaarsoffensief'.

Bij de aanval op de basis werd gebruikt gemaakt van een zware autobom die explodeerde bij de toegangspoort. De basis zou vervolgens vanuit een naburig gebouw onder vuur zijn genomen door talibanstrijders. De aanslag in het centrum van de stad zou zijn gepleegd bij een gebouw van het ministerie van transport. Een zegsman van de taliban meldde dat de plegers van die aanslag het ook hadden gemunt op de Navo-basis, maar dat zij waren onderschept.

Het dicht bij de grens met Iran gelegen Herat staat bekend als een relatief veilige stad en aanslagen van deze omvang komen er weinig voor. De stad is eerder dit jaar aangewezen als een van de eerste zeven regio's waar Afghaanse troepen de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in stapjes zullen overnemen van buitenlandse militairen.

De bedoeling is dat de meeste buitenlandse troepen het land in 2014 hebben verlaten. Maar de wijsheid van dat tijdpad is door Amerikaanse congresleden en veel analisten in twijfel getrokken, nu het geweldsniveau in diverse delen van het land nog steeds erg hoog is.

Het lijkt waarschijnlijk dat de taliban met aanslagen in de zeven regio's proberen aan te tonen dat de Afghaanse overheid niet in staat is de veiligheid van burgers te garanderen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden