Aanslag overschaduwt begin vredesoverleg

(Trouw) Beeld EPA
(Trouw)Beeld EPA

amsterdam – - Het hervatten van vredesonderhandelingen tussen Israëliërs en Palestijnen, vandaag in Washington, gaat, net als vorige keren, gepaard aan een oplaaien van het geweld.

Na de aanslag, dinsdag, nabij Hebron op de Westoever, waarbij vier Israëliërs werden gedood, hebben de veiligheidstroepen van de Palestijnse president Abbas driehonderd vermeende leden van Hamas opgepakt. Plaats in de overvolle gevangenissen van het Palestijnse Gezag is er nauwelijks meer. Want ook de afgelopen weken heeft Abbas al tientallen Hamasactivisten laten oppakken, uit angst dat zij het hernieuwde vredesproces met hun aanslagen torpederen.

Het Witte Huis – dat bij monde van president Obama de aanslag gisteren veroordeelde – heeft zwaar ingezet op het hernieuwen van de besprekingen. Met name president Mahmoed Abbas is onder druk gezet zijn opwachting te maken, al koestert hij geen enkele illusie dat premier Benjamin Netanjahoe van Israël bereid is tot concessies. Netanjahoe vertelde minister van buitenlandse zaken Clinton al dat hij niet van plan is de tijdelijke bouwstop in de nederzettingen te verlengen. Die loopt 26 september af. Israëlische kolonisten hebben aangekondigd dat zij de bouw in de nederzettingen op volle kracht hervatten.

Behalve Netanjahoe en Abbas, zijn ook de Egyptische president Moebarak en de Jordaanse koning Abdoellah uitgenodigd. Zij moeten de Arabische wereld vertegenwoordigen en Abbas legitimiteit verschaffen. De laatste wordt door Hamas voor landverrader uitgemaakt die heult met de vijand.

President Obama zou gisteravond (onze tijd vannacht) zijn gasten op een dinertje trakteren. Het moest laat beginnen vanwege de ramadan. Het zijn de eerste besprekingen na een pauze van bijna twee jaar. Hoewel de spelers licht verschillen – Obama in plaats van oud-president Bush en Netanjahoe in plaats van zijn voorganger Ehoed Olmert – zijn de twistpunten al jaren onveranderd: grenzen, Jeruzalem, vluchtelingen, nederzettingen.

In Israël en de Palestijnse gebieden overheersen de scepsis en de onverschilligheid. Slechts weinigen geloven dat deze gespreksronde iets oplevert, of het moet een oplaaien van het geweld zijn. De enige uitzondering was gisteren oud-premier Barak, die er zelf in 2000 niet in slaagde in Camp David een akkoord te bereiken. Volgens Barak, die nauw betrokken was bij de voorbereidingen van de besprekingen, is een akkoord binnen een jaar haalbaar. Israël zou er daarbij mee instemmen de Arabische wijken van Jeruzalem onder Palestijns gezag komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden