Update

Aanslag op Syrische veiligheidsdienst: ook zwager Assad dood

De Syrische president Bashar al-Assad (L) en de vandaag omgekomen minister van defensie Dawoud Rajha. (Archieffoto augustus 2010) Beeld EPA
De Syrische president Bashar al-Assad (L) en de vandaag omgekomen minister van defensie Dawoud Rajha. (Archieffoto augustus 2010)Beeld EPA

In de Syrische hoofdstad Damascus is vandaag een zelfmoordaanslag gepleegd op een gebouw van de veiligheidsdiensten. Bij de aanslag zijn de zwager van president Bashar al-Assad, tevens onderminister van Defensie, en de minister van Defensie om het leven gekomen. De twee slachtoffers zijn voor zover bekend de hoogste functionarissen uit het regime die tijdens de opstand zijn gedood.

Redactie

Ook voormalig minister van Defensie en hoge militaire functionaris Hassan Turkmani is aan zijn verwondingen overleden, meldt persbureau Reuters.

Assads zwager, generaal Assef Shawkat, was een van de meest gevreesde figuren in de Syrische top. Hij was getrouwd met Assads oudere zuster Bushra.

Minister van defensie Dawoud Rajha (65) was een christen. Hij werd vorig jaar door Assad benoemd. De dood van Rajha zal vermoedelijk hard aankomen bij de christelijke gemeenschap in Syrië. Ongeveer tien procent van de Syrische bevolking is christelijk en de christenen hebben over het algemeen de kant van het regime gekozen. Zij vrezen dat zij - net als in Irak - tussen de rivaliserende islamitische groepen in de verdrukking zullen komen.

Assads zwager, generaal Assef Shawkat. Beeld reuters
Assads zwager, generaal Assef Shawkat.Beeld reuters

De Syrische regering heeft, een paar uur na de aanslag, generaal Fahad Jassim al-Freij benoemd als nieuwe minister van Defensie.

Vijf nieuwe explosies
In de buurt van de noordwestelijke wijk van Damascus Moehadjirien zijn vijf nieuwe explosies gehoord, dichtbij de basis van de Vierde Pantserdivisie. Een elite-eenheid die wordt aangevoerd door een Maher al-Assad, de broer van president Bashar al-Assad. De eenheid veroverde eind februari de wijk Baba Amro in de stad Homs, een bolwerk van demonstranten.

Het is niet duidelijk of die divisie ook het doelwit was van de aanslag. De Syrische regering ontkent dat er een explosie heeft plaatsgevonden op de basis.

Rebellen eisen aanslag op
Syrische rebellen hebben de aanslag gepleegd. Alle bij de aanslag betrokken strijders hebben de actie overleefd. Het was geen zelfmoordaanslag. Dit heeft de commandant van de rebellen vanuit Turkije laten weten.

Volgens Riad al-Asaad hadden opstandelingen een bom geplaatst in de ruimte waar de leden van de regering bijeen waren. De aanslag markeert 'het begin van het einde' voor het regime, zei Al-Asaad.

Het Vrije Syrische Leger kondigde gisteren een zware strijd aan. De rebellen spraken van 'de vulkaan van Damascus en de aardbeving van Syrië'. Een woordvoerder zei vandaag dat de aanslag 'de vulkaan is waar we het over hadden. We zijn net begonnen'.

Sommige bronnen meldden dat de aanslag werd gepleegd door een lijfwacht die werkte voor de naasten van Assad.

Fahd al-Freij, de nieuwe minister van Defensie. Beeld afp
Fahd al-Freij, de nieuwe minister van Defensie.Beeld afp

Explosie
De aanslag vond plaats op het moment dat ministers en veiligheidsfunctionarissen overlegden in het gebouw. De minister van Binnenlandse Zaken - die volgens eerdere berichten ook om het leven zou zijn gekomen - ligt in het ziekenhuis, maar zijn toestand is stabiel, volgens de Syrische televisie.

De gewonden zijn naar een ziekenhuis vervoerd dat onmiddellijk door troepen van de Republikeinse garde is afgesloten, melden activisten in de Syrische hoofdstad. De omgeving van het gebouw is door de politie afgezet en journalisten mochten niet in de buurt komen.

'Rebellenjacht'
Het Syrische staatspersbureau SANA meldde dat eerder vandaag het leger jacht maakte op rebellen in de wijk Midan. Daarbij zouden onder de rebellen 'veel slachtoffers' zijn gevallen. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten heeft het leger met helikopters de wijken Qaboun en Barzeh aangevallen.

Al vier dagen lang wordt in de hoofdstad strijd geleverd tussen regeringstroepen en opstandelingen. Niet eerder werd in Damascus zo hevig gevochten.

Rook boven het gebouw van de nationale veiligheidsdienst in Damascus. Beeld afp
Rook boven het gebouw van de nationale veiligheidsdienst in Damascus.Beeld afp

'Sterk optreden VN'
Het doden van de top van het Syrische ministerie van Defensie laat volgens William Hague, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, zien dat er behoefte is aan een sterk optreden van de Verenigde Naties om het conflict te beëindigen.

'Door al deze gebeurtenissen neemt de behoefte voor een sterke en beslissende resolutie van de VN toe', zei hij vandaag tijdens een officieel bezoek aan Litouwen. 'Het is duidelijk dat de situatie snel verslechtert.'

Rusland
De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, heeft vandaag gezegd dat er een 'beslissende strijd' in Syrië gaande is.

Lavrov zei verder tegen een VN-resolutie tegen het Syrische regime te zijn, omdat daarmee de zijde van de opstandelingen wordt gekozen. 'Als we spreken over een revolutie, heeft de Verenigde Naties daar niets mee te maken', zei hij tegen verslaggevers.

Frankrijk
De aanval van vandaag toont de noodzaak van een dringende politieke oplossing voor Syrië, meldde de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, vandaag. 'Deze aanslag is van groot belang. Gezien de mate van geweld, betekent dit dat het noodzakelijk en dringend is een politieke overgang te vinden, zodat het Syrische volk een ambitieuze overheid krijgt', aldus Fabius.

Hij zei dat Frankrijk door zou blijven gaan met druk uitoefenen op de VN-Veiligheidsraad, later vandaag wordt gestemd over een resolutie over Syrië.

Verenigde Staten
Het Amerikaanse ministerie van Defensie is 'zeer bezorgd' om het toenemende geweld in Syrië en wil wereldwijd meer druk uitoefenen op Assad, meldt persbureau Reuters. 'De situatie in Syrië loopt snel uit de hand.'

Het geweld in Syrië heeft inmiddels al aan meer dan zeventienduizend mensen het leven gekost. Het toenemende aantal zelfmoordaanslagen doet vermoeden dat al-Qaida of andere extremistische bewegingen aan de strijd zijn gaan meedoen.

Tanks in de straten van Damascus Beeld AP
Tanks in de straten van DamascusBeeld AP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden