Aanslag op hoogste bestuursrechtbank Turkije

(Novum/AP) - Een gewapende moslimextremist is woensdag een vergadering van rechters van de Turkse Raad van State binnengedrongen, waarna hij onder het slaken van de kreet 'Allahu akbar!' het vuur opende op de aanwezigen. Dat hebben ooggetuigen tegen de zender NTV gezegd. Vijf rechters raakten gewond. Inmiddels is een van hen, Mustafa Yucel Ozbilgin, die in zijn hoofd werd geschoten, aan zijn verwondingen bezweken. Een zesde rechter dook op de grond en bleef ongedeerd. Dit meldde het persbureau Anatolia.

De dader, die riep dat hij 'soldaat van Allah' was, werd gearresteerd en ondervraagd door de anti-terreurpolitie. Volgens Tansel Colasan, plaatsvervangend hoofd van de afdeling rechtspraak, zei de man dat hij de rechters wilde straffen voor een recente uitspraak waarin ze een lerares van een basisschool promotie ontzegden omdat ze - buiten haar werk - een hoofddoek droeg. De man had een advocatenpasje en de politie onderzoekt of die aan hem toebehoorde. De man zou dinsdag het kantoor van de raadkamer, Mustafa Birden, hebben verkend.

President Ahmet Necdet Sezer zei dat de aanslag een donkere smet werpt op het blazoen van de Turkse republiek. De rechterlijke macht laat zich niet intimideren en blijft trouw aan de seculiere en democratische republiek, voegde hij eraan toe. Ook het leger, dat zich opwerpt als hoeder van de seculiere republiek, veroordeelde de aanslag.

Het is Turkse vrouwen bij wet verboden om scholen of andere openbare gebouwen met hoofddoeken om te betreden. Echtgenotes van bewindslieden worden bij officiële gelegenheden geweerd als ze een hoofddoekje dragen. Ook de echtgenote van premier Recept Tayyip Erdogan, Emine, draagt een hoofddoekje en Erdogans op islamitische leest geschoeide AK-partij maakt er geen geheim van dat zij het hoofddoekjesverbod in overheidsgebouwen en aan universiteiten wil opheffen.

Als blijkt dat de aanslag inderdaad een protest tegen de rechterlijke uitspraak was, kan de regering nog in een lastig parket komen. De regering heeft de uitspraak gehekeld en in de islamitische pers werden de rechters met naam en toenaam genoemd, met hun foto's erbij. De Raad van State had onlangs geklaagd dat zijn rechters doelwit van aanslagen konden worden, aldus de zender CNN-Turk.

Erdogan veroordeelde de aanslag en zei dat de dader zwaar moet worden gestraft. Voorzitter Deniz Baykal van de oppositionele Republikeinse Volkspartij hield echter de regering verantwoordelijk voor de aanslag. "Ik hoop dat degenen die nog niet kunnen of willen zien waar Turkije naar toe wordt gesleurd, dit als een waarschuwing zullen opvatten", zei Baykal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden