Aanslag op Deense krant verijdeld

Jakob Scharf, hoofd van de Deense inlichtingendienst, tijdens de persconferentie waarbij bekend werd gemaakt dat er weer een aanslag op een Deense krant is voorkomen. (AFP) Beeld
Jakob Scharf, hoofd van de Deense inlichtingendienst, tijdens de persconferentie waarbij bekend werd gemaakt dat er weer een aanslag op een Deense krant is voorkomen. (AFP)

Zweden en Denemarken hebben in een gezamenlijke politieactie vijf terreurverdachten gearresteerd. Ze zouden op het punt hebben gestaan een aanslag te plegen op een kantoor in de Deense hoofdstad Kopenhagen, waar onder meer de Deense krant Jyllands-Posten is gevestigd. Dit dagblad publiceerde eind 2005 spotprenten van de islamitische profeet Mohammed. Ook de krant Politiken, die later eveneens de cartoons publiceerde, houdt daar kantoor.

De verdachten zouden banden hebben met internationale terreurnetwerken. Ze wilden een aanslag plegen volgens het zogenoemde Mumbai-scenario: een aanslag op een hotel of op een andere plaats waar veel mensen zijn om zoveel mogelijk slachtoffers te maken, aldus de Deense geheime dienst PET. De aanslagen in Mumbai in 2008 kostten aan 166 mensen het leven.

Vier verdachten zijn opgepakt in buitenwijken van Kopenhagen. Het gaat om een 44-jarige Tunesiër, een 29-jarige Zweed van Libanese afkomst, een 30-jarige Zweed en een 26-jarige Iraakse asielzoeker. Zij zouden dinsdagavond laat of woensdagochtend vroeg vanuit Zweden Denemarken in zijn gegaan en zouden binnen enkele dagen een aanslag hebben willen plegen. In de Zweedse hoofdstad Stockholm is nog een vijfde verdachte opgepakt, een 37-jarige man van Tunesische afkomst. Bij huiszoekingen vonden de agenten onder meer een wapen met geluiddemper en munitie.

De in Denemarken en andere landen gepubliceerde spotprenten leidden tot woede in de Arabische wereld. Sinds de publicatie zijn herhaaldelijk moslims opgepakt omdat ze een aanslag zouden willen plegen op Jyllands-Posten. Op nieuwjaarsdag 2010 drong een Somaliër met een bijl en een mes de woning van cartoonist Kurt Westergaard binnen. De politie wist de indringer neer te schieten.

Er bestaat volgens de Zweedse geheime dienst SÄPO geen verband met de zelfmoordaanslag in Stockholm begin deze maand. Een Iraakse Zweed blies toen eerst zijn auto op met gasflessen. Daarna ging hij met een bomvest naar een drukbezochte plek, maar onderweg ontploften de explosieven voortijdig. Alleen de aanslagpleger zelf kwam om en enkele mensen raakten gewond.

Volgens SÄPO onderzoekt de politie nog of iemand van de verdachten mogelijk ook aanslagen in Zweden voorbereidde. De cartoonist Westergaard heeft tegen de Deense krant Berlingske Tidende gezegd zich zorgen te maken dat dergelijke dreigingen de rest van zijn leven zullen aanhouden. „Dit zijn sterke islamitische machten, voor wie deze tekeningen een symbool zijn geworden voor alles en iedereen die de islam vernedert en onderdrukt”, aldus Westergaard.

De Deense schrijver zocht destijds tevergeefs naar iemand die illustraties bij een kinderboek over de profeet Mohammed wilde maken. De Jyllands-Posten vroeg toen voor een artikel over zelfcensuur en vrijheid van meningsuiting veertig tekenaars om een spotprent van Mohammed te maken. Twaalf werden er gepubliceerd en na de ontstane opschudding ook in onder meer Nederlandse kranten en kranten in islamitische landen geplaatst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden