Aanslag op de president, steeds vanuit een ander perspectief

Vantage Point

Regie: Pete Travis. Met Dennis Quaid, Forest Whitaker. In 50 filmtheaters.

’Vantage Point’ brengt een aanslag op de Amerikaanse president acht keer vanuit een ander perspectief. Te beginnen met de blik die ons het vertrouwdst is: die van het tv-nieuws.

Het is rond twaalven in de middag en de Amerikaanse president (William Hurt) bezoekt een conferentie in het Spaanse Salamanca. Tv-regisseur Sigourney Weaver zit achter de knoppen en geeft het woord aan de verslaggeefster ter plekke die even rept over demonstranten. Via de tv-schermen in de studio zien we hoe de president het podium op het plein betreedt en tijdens zijn zalvende woorden wordt neergeschoten.

Paniek op tv en in de studio. En dan nog een ontploffing. Grotere Paniek. En nog een. Nog grotere paniek. En dan zet Weaver de uitzending op sneeuw en keren we terug naar elf minuten eerder om het allemaal nog een keer mee te gaan maken maar nu vanuit de ogen van de veiligheidsagent (Dennis Quaid) die de president het podium op begeleidt.

Het is een beproefd recept: ieder nieuw stukje film brengt nieuwe informatie of zorgt ervoor dat we iets wat we eerder zagen nu anders moeten duiden. Het bekendste voorbeeld van zo’n diverse blik op één gebeurtenis is Kurosawa’s ’Rashomon’, maar daar was sprake van verschillende getuigen die niet allemaal de waarheid spraken.

’Vantage Point’ lijkt meer op ’De aanslag’ van Harry Mulisch: ieder nieuw hoofdstuk voegt een nieuwe laag toe aan een gebeurtenis die eenduidig leek. Alleen ’Vantage Point’ is minder sterk omdat de nieuwe laag geen nieuwe morele dimensie toevoegt en ook geen nieuwe vragen oproept. Er zijn wat aardigheidjes: de visuele verwijzingen naar de aanslag in Dallas in 1963, de geliefden die vanuit ander oogpunt vijanden blijken – maar de nieuwe puzzelstukjes bevatten te veel verrassingen om van ’Vantage Point’ een zuigende thriller te maken.

De werkelijkheid blijkt slordig; de film erover is ook niet strak genoeg. En de moraal is oudbakken: je hebt enge, anderstalige terroristen en drie goede Amerikanen die ons van hen redden. Een van hen is de president.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden