Aanslag op busk0nvooi eist veel levens

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Het dodental als gevolg van de zelfmoordaanslag op een Syrisch buskonvooi van evacués in een voorstad van Aleppo is opgelopen tot ten minste 126, onder wie veel kinderen. Ruim de helft van de slachtoffers was volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten minderjarig.

Het in Groot-Brittannië gevestigde observatorium meldde zondag dat 109 omgekomen mensen, 68 jonger dan achttien, evacués waren uit de door rebellen belegerde plaatsen al-Foua en Kafraya. De anderen waren omstanders, militanten en begeleiders.

Volgens Syrische staatsmedia blies een zelfmoordterrorist in een auto zich zaterdag op bij wachtende bussen. De karavaan van 75 bussen en ongeveer twintig ambulances, die vrijdag met in totaal 5000 voornamelijk sjiitische passagiers was vertrokken, werd ten westen van Aleppo opgehouden. Dat kwam door onenigheid over de afspraken over de evacuatie tussen regeringsgezinden en opstandelingen.

De afspraak was dat tegelijkertijd ook enkele duizenden soennitische inwoners van twee plaatsen die door troepen en bondgenoten van de Syrische president Assad werden belaagd in veiligheid zouden worden gebracht.

Ook burgers en militanten uit Madaya die weg mochten, kregen te maken met oponthoud. Zij strandden in al-Ramousah, ook bij Aleppo en maar enkele kilometers van de plek van de aanslag, op weg naar een verblijfplaats in de provincie Idlib. Daar maken de rebellen nog de dienst uit.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden