Aanslag op Bali: 187 doden

AMSTERDAM,KUTA BEACH - De Indonesische president Megawati Soekarnopoetri heeft de bevolking van Bali tot kalmte gemaand na de bloedige aanslag van zaterdagavond. Een met explosieven beladen jeep reed een drukbezochte disco binnen in de badplaats Kuta Beach, met 187 doden en 250 gewonden tot gevolg.

Megawati reisde onmiddellijk naar Bali, waar tegelijkertijd een bom was ontploft bij de woning van de honorair consul van de VS, maar hier zonder slachtoffers te maken. Dat gold ook voor een gelijktijdige bom bij het Filippijnse consulaat op het eiland Sulawesi. De president noemde de bommen ,,een waarschuwing voor ons allen dat het terrorisme een reëel gevaar is, mogelijk ook voor de nationale veiligheid''. Het leger is in verhoogde staat van paraatheid gebracht, en olie- en gasvelden worden extra bewaakt.

Discotheek Sari Club werd bijna alleen bezocht door toeristen, met name uit Australië. Driekwart van de doden zijn buitenlanders, onder wie ook Britten, Duitsers en Amerikanen. Vier Nederlanders raakten licht gewond, en twee anderen worden nog vermist. Verschillende regeringen adviseren hun bevolkingen niet naar Indonesië te reizen, en ook het Calamiteitenfonds Reizen in Den Haag heeft een negatief reisadvies voor Bali afgegeven.

De paniek was groot in de eerste uren na de aanslag. Ziekenhuizen konden het grote aantal slachtoffers niet aan, en er was een tekort aan bloed. De politie heeft problemen met het identificeren van de slachtoffers, omdat geen van de toeristen in de disco een paspoort bij zich had.

Een dag na de aanslag lijkt het anders zo drukke uitgaansgebied van Kuta Beach nog veel op een oorlogszone. De bom heeft een diepe krater achtergelaten. Overal staan uitgebrande auto's. Van de discotheek is bijna niets over. Elektriciteitspalen en bomen zijn door de explosie in tweeën gehakt. Tussen de puinhopen staan bloemenkransen. Gebracht door de Balinese gemeenschap.

,,Sorry voor de aanslag'', zegt een Balinees op de plek van de ramp. Hij vertelt wat hij daar heeft gezien. Overal lagen afgerukte lichaamsdelen. Het stonk er naar verbrand mensenvlees. Het gegil van mensen in de stampvolle disco zit in zijn hoofd. ,,Mijn Bali is in diskrediet gebracht. De komende tijd kunnen we het toerisme wel vergeten.'' Hij begint te hoesten. De brandlucht die er nog steeds hangt, slaat op zijn longen.

Velen delen zijn vrees, omdat het eiland economisch geheel afhankelijk is van het toerisme. Zo'n zestig procent van de bevolking verdient er z'n brood in. ,,Nu weet ik zeker dat ik failliet zal gaan'', zegt een hoteleigenaar.

De aanslagen zijn nog niet opgeëist, maar vanuit Australië is de verdenking geuit dat ze het werk zijn van een aan Al-Kaida gelieerde groep. De Amerikaanse regering heeft herhaaldelijk gewaarschuwd voor aanslagen op haar staatsburgers in Indonesië door militante moslimgroepen. In september ging de Amerikaanse ambassade in Jakarta in verband daarmee een paar dagen dicht. President Bush bood Megawati Soekarnopoetri gisteren hulp bij het zoeken naar de daders. Hij stuurde een team van de FBI. Ook de Australiërs en de Britten boden aan een antiterreureenheid te sturen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden