UPDATE

'Aanslag Londen is op eigen grond beraamd, daders geïdentificeerd'

Dit was tijdens de arrestatie van gisteren, van de recente aanhoudingen zijn nog geen foto's. Beeld AFP
Dit was tijdens de arrestatie van gisteren, van de recente aanhoudingen zijn nog geen foto's.Beeld AFP

De grootste dreiging waar Groot-Britannië nu mee kampt, komt niet uit het buitenland, maar van eigen bodem. De recente aanslagen in Londen en Manchester zijn namelijk in eigen land beraamd.

Dat heeft de politiecommandant van Londen, Cressida Dick, vanochtend gezegd. Ze bevestigde dat de politie weet wie de drie daders van de aanslag van zaterdag waren.

Er worden vandaag nog steeds huiszoekingen verricht in het kader van het onderzoek naar de terreurdaad die zeven mensen het leven heeft gekost.

Nieuwe arrestaties

Britse media meldden dat bij die huiszoekingen vanochtend in het oosten van Londen is geschoten of dat er iets is geëxplodeerd. Het onderzoek richt zich op het noordoosten van Londen, op de stadsdelen Barking en Newham.

Zondag werden in Barking al twaalf mensen opgepakt in verband met de aanslag. Eén van hen is inmiddels vrijgelaten. De aanslag is inmiddels opgeëist door de extremisten van Islamitische Staat.

De Britse premier Theresa May vergadert maandag met haar meest vooraanstaande veiligheidsfunctionarissen over de jongste aanslag in Engeland.

Aanslag Londen

Op de London Bridge reden zaterdagavond rond tien uur drie mannen in een bestelbusje met hoge snelheid in op voetgangers. Daarna reden ze door, en stapten uit bij Borough Market. Daar staken ze meerdere mensen neer, onder wie een politieagent. De mannen droegen vesten die eruit zagen als bomgordels, maar die bleken nep te zijn.

Volgens de ambulancedienst in Londen zijn zeker 48 mensen naar zes verschillende ziekenhuizen in de stad gebracht voor behandeling. Een aantal van hen verkeert in levensgevaar. Andere slachtoffers werden ter plekke behandeld voor lichte verwondingen, en de politieagent verkeert niet in levensgevaar.

Tekst loopt door na onderstaande afbeelding.

null Beeld ANP
Beeld ANP

May: 'Genoeg is genoeg'

Premier Theresa May vindt dat er te veel tolerantie is voor extremisme in het Verenigd Koninkrijk, zei ze gisteren. "Het is tijd om te zeggen: genoeg is genoeg. De daders van de aanslagen hadden allemaal één ding gemeen: een radicaalislamitische achtergrond. Daar moet harder tegen worden opgetreden."

May gaf aan dat het antiterreurbeleid en de -wetten tegen het licht worden gehouden. De politie moet daarmee meer mogelijkheden krijgen om vroegtijdig te kunnen ingrijpen. Ook eist May dat internetbedrijven meer doen tegen online haatzaaien. Ze zegt dat de afgelopen tijd vijf mogelijke aanslagen zijn verijdeld. Dit jaar is Groot-Brittannië drie keer getroffen door een terroristische aanslag.

Verkiezingen gaan door

Verschillende partijen hebben uit respect hun campagne stilgelegd. "Maar we mogen nooit toestaan dat geweld het democratisch proces verstoort", zei May. "Dus de campagnes worden morgen hervat en de verkiezingen gaan donderdag door zoals gepland." Burgemeester Khan is het daarmee eens. "Zij (de terroristen, red.) willen ervoor zorgen dat wij niet meer genieten van de vrijheden die we hebben. Ze willen dat wij donderdag niet naar de stembus gaan, maar dat mogen wij niet toestaan."

Paul Nuttall, leider Ukip, weigert de campagne van zijn partij op te schorten omdat hij gelooft dat de "Islamitische terroristen" dat juist willen. "Meer dan ooit is het voor ons belangrijk om dit kwaad te confronteren met de democratische principes die dit land hebben gemaakt tot wat het is", zegt Nuttall. "Het is tijd om onze doden met meer dan alleen woorden te eren."

Lees ook het interview met Trouw-correspondent Tim de Wit: 'Tussen melding en doden van de daders zat slechts acht minuten. Dat is echt heel snel.'

En het interview met terrorismedeskundige Jelle van Buuren: Premier May wil extremisme harder bestrijden. Maar hoe?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden