Aanslag houdt Turkije bezig

Een agent kort na de explosie zondag op het drukke Taksimplein in Istanbul. (FOTO REUTERS)Beeld REUTERS

De man die zichzelf afgelopen zondag op het drukste plein van Istanbul opblies en met die actie 32 mensen verwondde, was 24 jaar en een PKK-militant. Dat hij de aanslag zou plegen wist zelfs de PKK niet. PKK’ers die onafhankelijk van hun beweging opereren, is een nieuw verschijnsel in Turkije.

Sinds een jaar ontploffen in verschillende plaatsen van Turkije bommen, waarbij vele slachtoffers vallen. Elke keer blijkt het om leden van de Koerdische Arbeiderspartij PKK te gaan. En elke keer verwonderen de PKK-leiders zich over deze aanslagen.

’Het is niet ons werk’, liet de organisatie ook zondag weten. De aan de PKK gelieerde politieke partij BDP veroordeelde de actie meteen. De PKK zelf verlengde bovendien zijn eenzijdige wapenstilstand die (toevallig?) op zondag afliep, tot juni volgend jaar.

Nadat de foto van het dode gezicht van de ’levende bom’ dinsdag gepubliceerd werd, bleek echter al snel dat de jongen lid van de PKK was. Hij kwam drie maanden geleden vanuit Noord-Irak naar Turkije om de aanslag te plegen.

De Turkse regering – die een taboe heeft doorbroken en sinds kort praat met de al twaalf jaar gevangen PKK-leider Abdullah Öcalan – zit nu met de handen in het haar. Want hebben die gesprekken wel zin als de PKK-leiding geen greep heeft op haar achterban?

Van dat laatste is Rusen Cakir, schrijver en kenner van de Koerdische kwestie, echter allerminst overtuigd: „Ik geloof niet dat de PKK de controle over deze splintergroepen heeft verloren en niets kan doen aan deze aanslagen in het wild. Als de PKK echt wil kan, het deze militanten een halt toeroepen – de bal ligt nog steeds bij de leiding.”

Cakir: „Natuurlijk zijn er haviken binnen de PKK die moeilijk te controleren zijn. Maar het blijft een feit dat de PKK nog steeds mensen opleidt voor zelfmoordacties. We weten ook dat de PKK in de grote steden explosieven achter de hand houdt. We hebben het over een oorlog die al dertig jaar woedt. Natuurlijk kunnen we niet verwachten dat de vrede van de ene op de andere dag verwezenlijkt wordt. Maar als de PKK eerlijk is met de vredesbesprekingen zouden ze eerst die explosieven moeten weghalen en geen zelfmoord-militanten meer moeten opleiden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden