Aanslag bij Iraanse ambassade in Libanon

23 doden door bom, tak van Al-Kaida eist terreurdaad op

De burgeroorlog in Syrië maakte gisteren opnieuw een dodelijk uitstapje naar Libanon. In hoofdstad Beiroet pleegden twee daders een verwoestende zelfmoordaanslag bij de Iraanse ambassade. Er vielen 23 doden, onder wie de Iraanse cultureel attaché die net een maand in dienst was.

De aanslag werd opgeëist door de aan Al-Kaida gerelateerde Abdoellah Azzam Brigades, die zei door te zullen gaan met aanslagen totdat Hezbollah zich terugtrekt uit Syrië. De sjiitische militante beweging vecht daar aan de zijde van het regime van president Assad - en met succes. Hezbollah wordt gesteund door Iran.

Het is niet voor het eerst sinds het begin van de Syrische burgeroorlog dat soennitische extremisten aanslagen plegen op sjiitische doelen in Libanon. In augustus en september gingen al autobommen af in Zuid-Beiroet, waar Hezbollah de dienst uitmaakt. Het is wel voor het eerst dat Iran direct doelwit is.

Iran wees gisteren naar Israël als dader, iets wat door een Israëlische parlementariër cynisch werd afgedaan: "Natuurlijk krijgt Israël de schuld, wij worden beschuldigd van alles wat in het Midden-Oosten gebeurt." Hezbollah-woordvoerders, die Israël doorgaans graag in het beklaagdenbankje zetten, deden dat nu niet. Een hoge functionaris stelde dat de dubbele aanslag een direct resultaat was van 'de opeenvolgende nederlagen (van soennitische extremisten, red.) in Syrië."

Omstanders bij het bloedbad maakten zich vooral kwaad over de wijze waarop hun land wordt meegezogen in het Syrische conflict. Temidden van bloed, puin en afgerukte boomstronken, zei een lokale winkelier tegen persbureau AP: "Mensen vechten buiten Libanon, maar sturen hun boodschappen via Libanon. Met bommen. Het is hun sms-service."

De aanslag zal zonder twijfel het wantrouwen tussen sjiieten en soennieten in Libanon doen toenemen, maar toch zijn er tot nu toe geen tekenen dat het land zelf ten prooi valt aan een alomvattende interne strijd. Belangrijkste reden daarvoor is dat Hezbollah op militair vlak superieur is - sterker zelfs dan het nationale Libanese leger. Bovendien kunnen veel Libanezen zich de zinloze lijdensweg van hun eigen burgeroorlog (1975-1990) nog maar al te goed herinneren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden