Aanslag bedreigt interne vrede India

AMSTERDAM - De explosieve verhoudingen tussen hindoes en moslims in India dreigen te ontploffen door een bloedige aanval, gisteren, op een trein vol hindoe-activisten in de plaats Godhra. Zeker 57 mensen verbrandden levend.

De Indiase premier Vajpayee heeft gisteren zijn voorgenomen reis naar Australië afgeblazen en een aantal noodmaatregelen afgekondigd om de gemoederen tot bedaren te brengen. Die kunnen hoog oplaaien de komende dagen, als de gruwelijke beelden rondgaan en -voor zover nog mogelijk- de crematies van de slachtoffers plaatsvinden.

De passagiers in de trein waren op terugreis van een soort pelgrimage in de plaats Ayodhya. Daar hadden ze meegedaan aan acties van radicale hindoe-organisaties die een tempel willen bouwen op de plek die zij in 1992 'bouwrijp' maakten door een zestiende-eeuwse moskee met de grond gelijk te maken. Bij rellen tussen hindoes en moslims die toen overal in India uitbraken, vielen twee- à drieduizend doden.

Indiase media die gisteren verslag deden van de slachtpartij in het station van Godhra, vermeden angstvallig te melden dat de aanvallers (aangeduid als 'tuig') moslims waren. Godhra heeft een relatief grote moslimbevolking (40procent), die al vaker slaags is geraakt met hindoes. Waarschijnlijk waren de moslims geërgerd door leuzen die hindoe-activisten riepen vanuit de stilstaande trein op het perron. Ze bekogelden de trein met stenen en kerosine.

,,Ik hoorde om hulp roepen toen ik mijn huis uitkwam'', vertelt een ooggetuige. ,,Ik zag een enorme vuurbal. Mensen strekten hun armen en hoofden uit de ramen van de trein om te ontkomen. Het was een afgrijselijk gezicht.'' De politie had gisteravond de verkoolde lijken van 17 mannen, 25 vrouwen en 15 kinderen uit de wrakstukken gehaald.

VERVOLG OP PAGINA 7

Aanslag leidt tot rellen

Premier en minister speelden in verleden hindoe-kaart

Treinaanslag India

VERVOLG VAN PAGINA 1

Nadat het nieuws bekend was geworden kwam het ook elders in Gujarat, de deelstaat waarin Godhra ligt, tot gewelddadigheden. In de hoofdstad Ahmedabad werden twee mensen neergestoken en probeerden menigten twee stadsbussen in brand te steken.

Premier Vajpayee en minister van binnenlandse zaken Advani 'verzochten' gisteren de radicale hindoe-organisatie VHP (de Wereld Hindoe Raad), haar acties voor de tempelbouw in Ayodhya 'op te schorten', en gelastte de autoriteiten van de stad om de 'kar sevaks', de hindoe-pelgrims, te weren. Krachtiger durft de regering kennelijk niet op te treden tegen de VHP. De regeringspartij van Vajpayee en Advani, de BJP, komt voort uit dezelfde beweging als waaruit de VHP ontstond.

Advani geldt als een hindoe-hardliner. Hij was persoonlijk aanwezig bij de vernieling van de moskee in Ayodhya in 1992.

Ook Vajpayee heeft zich afgelopen maand niet laten zien als verzoener. Tijdens deelstaatverkiezingen in Uttar Pradesh voerde hij campagne onder de hindoe-kiezers; de moslims schopte hij tegen de schenen door te stellen dat de BJP ook wel zonder hun stem kon. Overigens verloor de BJP zwaar.

De VHP zegt door te zullen gaan met 'vreedzame acties' in Ayodhya, en eist dat de regering de kar sevaks beschermt. De VHP en andere hindoe-organisaties hebben op 15 maart een mars op Ayodyha gepland.

De hindoe-activisten maken zich op om, in weerwil van een gerechtelijke uitspraak, volgende maand te beginnen aan de bouw van de tempel; de tekeningen en de onderdelen zijn al klaar. De hindoes willen hun tempel juist op de plaats van de vernielde moskee bouwen, omdat zij geloven dat precies daar de god Ram geboren is.

In december, als de hindoes hun tienjarig 'jubileum' van de verwoesting van de moskee vieren, moet de bouw van de tempel afgerond zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden