'Aanschaf Tigre-helikopter had Fokker wellicht kunnen redden'

HENGELO - “Dasa had zich wel drie keer bedacht voor het Fokker had laten vallen, als het kabinet vorig jaar de Tigre als gevechtshelikopter voor de Luchtmobiele brigade had gekozen”. Dat is de stellige overtuiging van topman E. van Amerongen van Hollandse Signaal Apparaten (HSA), fabrikant van wapenelektronica in Hengelo.

Dasa is met het Franse Aérospaciale eigenaar van Eurocopter, de producent van de Tigre. “Als het kabinet de Tigre had gekozen in plaats van de Apache van McDonnell-Douglas, had het veel sterkere troeven in handen gehad om Dasa en de Duitse overheid onder druk te zetten”, zegt Van Amerongen.

“Men had Dasa kunnen houden aan het plaatsen van compensatie-orders in Nederland. Dasa had het dan met goed fatsoen niet kunnen maken om de handen van Fokker af te trekken en daarmee de fabriek te sluiten waar Eurocopter het grootste deel van die compensatie-orders zou plaatsen. Uit het voorbeeld rond Fokker, waarvan ik van harte hoop dat het overleeft, blijkt nog eens hoe belangrijk samenwerking in Europees verband kan zijn.”

Van Amerongen zegt er ook van overtuigd te zijn dat de beslissing over de heli's anders was uitgevallen als de problematiek bij Fokker, op het moment dat de keuze voor de gevechtshelikopter werd gemaakt, in z'n volle omvang zichtbaar was geweest. Door de keuze voor de Apache liep HSA zelf voor 1,3 miljard gulden aan compensatie-orders mis, die Eurocopter de producent van defensie-elektronica in het vooruitzicht had gesteld. “De keuze voor de nieuwe gevechtshelikopter is te veel een technische geweest. Er is te weinig gekeken naar de industrieel-politieke consequenties”, aldus Van Amerongen.

McDonnell-Douglas, bouwer van de Apache, heeft beloofd 'slechts' voor 350 miljoen gulden compensatie-orders in Nederland te plaatsen. Een deel daarvan komt bij HSA terecht. Datzelfde HSA lijkt de grootste moeilijkheden, ontstaan door de val van de Berlijnse muur, inmiddels te boven zijn gekomen.

- Meer nieuws op pagina 7

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden