Aanpak Wallen wordt financiële strop voor Amsterdam
Het project om de Wallen in Amsterdam op te knappen gaat de komende jaren zeker 140 miljoen euro kosten. Het grootste deel van die rekening komt bij de gemeente Amsterdam terecht. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken van de projectgroep die het Wallenproject vlot moet trekken, die in bezit zijn van Trouw.
Het opkopen van prostitutiepanden en coffeeshops op de Wallen om de buurt leefbaarder te maken, werd gestart door Lodewijk Asscher (PvdA), ex-wethouder van de hoofdstad. Voor tientallen miljoenen zijn panden aangekocht en van bestemming veranderd.
Sinds het vertrek van Asscher naar Den Haag is het project overgenomen door de Amsterdamse burgemeester Van der Laan. De afgelopen jaren gebeurt er echter weinig: het geld om criminogene panden op te kopen is op.
Van der Laan probeert al een jaar het Wallenproject nieuw leven in te blazen door een nieuwe onderneming op te richten: 1012 Inc. Dat vastgoedbedrijf, vernoemd naar postcodegebied 1012 waar de Wallen liggen, moet ontstaan uit de vastgoedbedrijven NV Stadsgoed en NV Zeedijk, die beide al veel panden op de Wallen beheren. Het idee is dat de nieuwe onderneming geld aantrekt van derden, zoals banken, verzekeraars en projectontwikkelaars.
Geen animo bij investeerders
Betrokkenen laten weten dat daar nauwelijks animo voor is. 1012 Inc is financieel niet stevig genoeg en kan investeerders te weinig rendement bieden, zo blijkt uit financiële verslagen die voor de gemeente zijn opgesteld. ABN Amro en Nationale Nederlanden, nu al betrokken bij de gemeentelijke aanpak van de Wallen, hebben binnenskamers laten weten uit het project te willen stappen.
Uit alle vertrouwelijke stukken blijkt dat het financieren van 1012 Inc. en het opkopen van nieuwe panden wordt verlegd van bedrijven naar de gemeente. Amsterdam moet grootaandeelhouder worden in 1012 Inc. en leningen omzetten in aandelen. Op winstuitkeringen hoeft de gemeente niet te rekenen: die zijn nodig om nieuwe panden in postcodegebied 1012 te kunnen kopen.
De gemeente heeft als uitgangspunt geformuleerd dat het zijn betrokkenheid in leningen en aandelen juist wil verminderen. Als het gaat om winstuitkeringen moet dat marktconform zijn volgens Van der Laan. In de laatste doorrekeningen van ABN Amro voor de betrokken partijen blijft van deze doelstellingen niets overeind. Als de gemeente doorzet met 1012 Inc. én wil dat veel nieuwe panden op de Wallen toch worden opgekocht, dan krijgt het daarvoor een flinke rekening.
Van der Laan: herken mij niet in deze berekeningen
Burgemeester Van der Laan reageert: "Eerder dit jaar is de gemeenteraad geïnformeerd over het voornemen voor een fusie tussen NV Stadsgoed en NV Zeedijk. Dat wordt nu uitgewerkt, er worden voorstellen bestudeerd. Zodra de uitwerking gereed is zal die ter besluitvorming worden voorgelegd aan het college en de raad. De suggestie dat de totale kostenpost voor de gemeente kan oplopen tot 140 miljoen euro herkennen wij niet. Dan worden er onjuiste bedragen bij elkaar opgeteld. De bedoeling is dat er een 1012 Inc. is dat zelf kan investeren en waarbij onder meer de gemeente met andere aandeelhouders voorwaarden schept voor een gezond bedrijfsresultaat."
Abonnees lezen vandaag in Trouw een uitgebreid verhaal over de financiële strop die Amsterdam boven het hoofd hangt: 'Aanpak Wallen op financiëel drijfzand'.
Of lees het hele artikel via Blendle: