Aanpak voetbalvandalisme verslapt

(Novum) - De aanpak van voetbalvandalisme in het betaald voetbal verslapt. Het afgelopen voetbalseizoen is namelijk niet rustiger verlopen dan het seizoen ervoor. Bij vier wedstrijden hebben zich ernstige incidenten voorgedaan en het aantal ongewenste spreekkoren neemt toe. Dat constateert het Auditteam Voetbalvandalisme dat woensdag een onderzoek naar voetbalvandalisme aanbood aan minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA).

Vorig jaar bleek uit het rapport van het team dat de aanpak van vandalisme en spreekkoren is verbeterd. Er werden enkele aanbevelingen gedaan. Het afgelopen voetbalseizoen is daar volgens het auditteam echter niets mee gedaan.

Nog steeds vinden incidenten plaats en het aantal spreekkoren is niet afgenomen, constateert het onderzoeksteam onder leiding van oud-staatssecretaris van Sport Margo Vliegenthart. Verder wordt lokaal te weinig gedaan aan preventie en moeten er betere afspraken worden gemaakt over een gezamenlijke aanpak van ongeregeldheden.

Vorig seizoen vonden enkele ernstige incidenten plaats. Zo werden twee thuiswedstrijden van ADO Den Haag gestaakt, een keer vanwege het gooien van vuurwerk op het veld en een keer vanwege het bestormen van het veld. Ook bij internationale wedstrijden waren problemen. Bij de oefenwedstrijd tussen Jong Oranje en Jong Marokko in Tilburg bestormden fans van het Marokkaanse team het veld, belaagden zij stewards en richtten voor 75 duizend euro aan schade aan. Rond de Uefa Cup-wedstrijd van Feyenoord in het Franse Nancy zorgden de Rotterdamse voetbalfans voor rellen.

Het auditteam vindt dat de aanpak van voetbalvandalisme weer verscherpt moet worden en doet daartoe diverse aanbevelingen. Die hangen onder meer samen met preventie, handhaving en de samenwerking tussen de diverse betrokkenen. Zo moet een supporterscoördinator, die de fans kent, herkenbaar zijn en duidelijke taken hebben.

Bij vriendschappelijke wedstrijden moet beter rekening worden gehouden dat deze extra risico's met zich meebrengen, omdat de kaartverkoop vrij is en het publiek daarom vaak onbekend. Omdat maatregelen als het verplichten van een clubkaart en een combiregeling voor vervoer bij oefenwedstrijden niet mogelijk zijn, moeten andere middelen zwaarder worden ingezet.

Minister Ter Horst zegt in een reactie dat zij de gemeenten gaat ondersteunen de regierol in het preventief beleid te nemen. Er komt geld beschikbaar waarmee het kenniscentrum Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid meer aandacht kan geven aan voetbalvandalisme. Gemeenten kunnen daar dan weer hun voordeel mee doen.

De Haagse burgemeester Wim Deetman laat woensdag via zijn woordvoerder weten het merkwaardig te vinden dat de incidenten bij ADO Den Haag in het rapport worden gelijkgesteld met die in Nancy en Tilburg. Volgens Deetman is er bij de gebeurtenissen in Den Haag geen sprake geweest van verstoring van de openbare orde. Het verbaast de burgemeester dan ook dat deze in het rapport als dieptepunten worden aangemerkt.

De voetbalbond KNVB zegt niet het idee te hebben dat er meer spreekkoren waren, maar kan dat niet staven met cijfers. Hoewel de bond nog niet weet of hij zich kan vinden in de negatieve ondertoon van het rapport, vindt de KNVB dat het geen kwaad kan dat de gezamenlijke aanpak van voetbalcriminaliteit op scherp wordt gezet.

Volgend jaar wordt waarschijnlijk een voetbalwet van kracht die voorziet in een stadionverbod voor relschoppers in combinatie met een meldingsplicht. De politiek moet zich nog buigen over de op initiatief van de KNVB ontworpen wet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden