Aanpak van Wallen schiet doel voorbij

In een zweem van optimisme beschrijft redacteur Hanne Obbink het project '1012' waarmee de gemeente Amsterdam criminaliteit in het Wallengebied probeert terug te dringen (Trouw, 19 september). Wat hij vergeet te melden, is dat het project veel onschuldige ondernemers - ik ben er één van - onevenredig veel schade berokkent. Het is bovendien maar zeer de vraag of het project wel helpt om de criminaliteit terug te dringen, terwijl vrijheden worden ingeperkt en rechtsbeginselen worden geschonden.

Onder de wet Bibob moeten ondernemers aan de overheid bewijzen dat ze niet crimineel zijn. De gemeente Amsterdam gaat er daarmee op voorhand van uit dat deze ondernemers op de Wallen fout zijn, een veronderstelling die in strijd is met het beginsel dat iedereen in Nederland onschuldig is totdat het tegendeel is bewezen. Het zorgt ervoor dat onschuldige ondernemers verdacht worden gemaakt, terwijl ze tegelijkertijd worden opgezadeld met een tijdrovende administratieve procedure. Of erger nog, het leidt ertoe dat de vergunning ten onrechte niet wordt verleend, waardoor ondernemers hun broodwinning kwijt zijn.

Onlangs zijn bovendien, na dertig jaar gedogen, plotseling en zonder enig overleg, de sluitingstijden van de winkels met vijf uur vervroegd. Dat is niet alleen een inperking van onze vrijheid, maar berooft ons wederom van onze broodwinning. Volgens de gemeente zou vervroeging van de sluitingstijden leiden tot meer veiligheid. Hoe lege, desolate straten gaan bijdragen aan een veiliger gevoel is mij een raadsel.

Het is maar zeer de vraag of '1012' bijdraagt aan een van zijn belangrijkste doelen: het terugdringen van de vrouwenhandel. Onder het mom van deze doelstelling is Amsterdam begonnen met het rigoureus wegwerken van ondernemers van de Wallen door ze uit te kopen, hun vergunningen stop te zetten of hun zaken 's nachts te sluiten. Net als in Utrecht gebeurt dat zonder dat bekend is hoe groot het probleem van vrouwenhandel is en wie zich daar schuldig aan maakt. Ook dat is in strijd met de principes van de rechtsstaat.

De ongevraagd bij het artikel geplaatste foto van mijn winkel kan verkeerde suggesties wekken. Het was aardiger geweest als Trouw had opgemerkt dat ik met mijn nieuwe concept en inrichting juist een bijdrage probeer te leveren aan de door de gemeente zo gewenste opwaardering van de Wallen. En de gemeente zou er goed aan doen om heel gericht de criminaliteit aan te pakken door beter met de politie samen te werken in plaats van de ondernemers zomaar te discrimineren. Dat is rechtvaardiger en goedkoper.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden