Aanpak terrorisme Nederland oogst lof

EU: Goed ingespeeld op gevaar extremisme na politieke moorden

De coördinator antiterrorisme van de Europese Unie prijst de Nederlandse aanpak van terrorisme binnen de landsgrenzen. Gilles de Kerchove zegt in een interview in Trouw dat Nederland er al vroeg bij was en daardoor op tijd zicht kreeg op onder meer djihadisten die naar Syrië vertrekken om te vechten tegen de regering van president Assad.

Nederland was zich volgens De Kerchove waarschijnlijk vroeg bewust van het gevaar van extremisme na de moorden op Pim Fortuyn in 2002 en op Theo van Gogh in 2004.

"Het land heeft een evenwichtig en intelligent antiterreurbeleid gevoerd en heeft blijk gegeven van een voortreffelijke samenwerking tussen alle betrokken diensten, zoals politie, justitie, sociale diensten, dokters, internetspecialisten. Zo is er in Rotterdam het werk van de wijkagenten die vroegtijdig zorgwekkend gedrag van specifieke mensen kunnen opsporen", zegt de uit België afkomstige De Kerchove.

Nederland heeft, zoals de EU-functionaris zegt, inderdaad van onderaf altijd ingezet op een zogeheten integrale aanpak, waarbij diensten nauw samenwerken, overleggen en informatie uitwisselen. Dat gebeurt niet alleen in de Rotterdam, maar bijvoorbeeld ook in Amsterdam en Den Haag.

De rol van de wijkagent is de afgelopen tien jaar nog belangrijker geworden bij het vergaren van informatie. Een wijkagent, zoals die in de Schilderswijk en het Transvaalkwartier in Den Haag waar jongeren rondlopen met djihadistische gedachten, vormt de oren en ogen van de autoriteiten. Op verschillende niveaus worden jongeren besproken en wordt een eventuele aanpak bedacht.

Door die aanpak worden jongeren al bij de grens tegengehouden, maar er ontglippen ook nog altijd jongeren die ineens in Syrië blijken te vechten voor radicale en extreem-djihadistische bewegingen als de 'Islamitische Staat van Irak en Syrië' (Isis) en Jabhat Al-Noesra. Doordat ze veelal aan het front vechten, lijken ze daardoor ook vaker te sneuvelen dan djihadisten uit andere Europese landen.

De aandacht en aantrekkingskracht op deze jongeren is op dit moment vooral gericht op Isis. Ze beïnvloeden elkaar door kennis over de radicale islam te verspreiden. Dat deed bijvoorbeeld ook de gisteren in Trouw beschreven achttienjarige djihadist Oussama C. alias Abou Yazeed, die dinsdagmorgen is aangehouden in Den Haag.

Om alle informatie te analyseren en te interpreteren en er vervolgens actie op te ondernemen is een goed geoutilleerde geheime dienst belangrijk. De Tweede Kamer debatteert vandaag daarom over de vraag of de bezuinigingen op de Nederlandse Algemene Inlichtingen- en Veiligheids Dienst (AIVD) moeten doorgaan. Een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt er een stokje voor te willen steken, nu extremisme weer oplaait door de ontwikkelingen in Irak.

DE VERDIEPING

Interview met Gilles de Kerchove: Strijders zoeken een oorlogsroes

undefined

Aantal djihadstrijders in Europa

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden