’Aanpak Opta voorbeeld voor Europa’

Aanleg glasvezelkabel in een wijk in Amersfoort (FOTO ROB HUIBERS)

Amsterdam was al de ’Breedbandstad van de wereld’ en telecomautoriteit Opta is sinds deze week ’een voorbeeld voor vrijwel alle collega’s in Europa’.

Er lijkt weer iets goed te gaan met internet in Nederland, zo zou je mogen opmaken uit de visie van Joeri van Bogaert.

Van Bogaert is voorzitter van de vereniging voor de Europese glasvezelindustrie en glasvezelnetwerken, de Fiber-to-the-Home (FTTH) Council Europe. Hij was deze week in Nederland. Het is niet toevallig de week waarin de Opta regels heeft bekendgemaakt waaraan het nationale glasvezelnet moet voldoen dat Reggefiber en KPN willen aanleggen.

„De Opta is de eerste Europese telecomregulator die met zo’n stuk komt”, aldus Van Bogaert. „Het ziet er goed onderbouwd uit. In Frankrijk is Arcep ook ver gevorderd. Maar ik denk dat de Opta voor heel veel andere Europese telecomautoriteiten het grote voorbeeld zal blijken te zijn.”

Reggefiber en KPN hebben het voor de Opta in zekere zin wel makkelijk gemaakt, meent de glasvezeldeskundige. „Zij stellen een netwerk voor met twee vezels vanuit elk huis naar de centrale. Dat maakt concurrentie op dat netwerk veel makkelijker dan wanneer er één vezel van de centrale naar een straat of deel van een straat zou lopen, zoals sommige andere telecombedrijven voorstellen. Het net van KPN en Reggefiber wordt door hun keuze bovendien voor tientallen jaren toekomstvast.”

De voordelen van een glasvezelnet zullen veel meer in het sneller uploaden dan in het sneller downloaden schuilen, denkt Van Bogaert. „Snel internet via glasvezel stimuleert door de hoge uploadsnelheid veel meer thuiswerken. Dat heeft dan ook gunstige effecten voor het milieu. Wij schatten dat zo’n tien procent van de werkende bevolking die een glasvezelaansluiting heeft, op thuiswerken overgaat. Dat lijkt misschien veel, maar in de Verenigde Staten is dat zelfs 30 procent. De afstanden zijn daar vaak groter en ook om andere redenen mag je dat cijfer niet zonder meer voor Europa hanteren; maar 10 procent zal toch realistisch zijn.”

Concurrenten stellen voortdurend dat de consument niet op de hoge snelheden van glasvezel zit te wachten. Van Bogaert: „Begin dit jaar kondigde Hongkong aan dat het een abonnement van een gigabit down- en upload zou introduceren. Toen dacht ik ook: waar heb je dát voor nodig. Recent liet het bedrijf weten dat het nu meer abonnees heeft voor die gigabitverbinding dan voor de goedkopere 100 megabitlijnen.”

De Europese Commissie heeft deze week een stimuleringspakket voor de economie van 200 miljard euro bekendgemaakt. Daarvan gaat een miljard naar telecom en dat zal nog goeddeels voor oudere internettechnologie zijn. Dat moet Van Bogaert toch niet erg hoopvol stemmen. „Achter de schermen blijkt men wel degelijk doordrongen van de noodzaak van snel internet. Een onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven toonde onlangs aan dat het opvallend genoeg de mensen met de laagste inkomens zijn die het meeste baat hebben bij supersnel internet. En in Japan, het land met veruit het grootste glasvezelnet, stimuleert de overheid de aanleg om de vergrijzing betaalbaar te houden.”

Amsterdam wordt door zijn aanpak, waarbij de gemeente mede in het glasnet investeert en zo een open elektronische snelweg garandeert, volgens Van Bogaert al als ’Breedbandstand van de wereld’ betiteld. Sinds deze week durft Van Bogaert weer te denken dat Nederland, jarenlang koploper bij adsl, de eigen hoofdstad achterna gaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden