Aanpak Molenbeek zou effect hebben

Afgelopen jaar is vanuit de Brusselse gemeente Molenbeek, 'De Belgische hoofdstad van de jihad', niemand meer naar Syrië of Irak getrokken om daar te strijden voor het kalifaat van Islamitische Staat. Dat blijkt volgens Belgische media uit een politierapport.


De politie bracht de resultaten van het 'Kanaalplan' in kaart, een plan dat vorig jaar door de Belgische minister van binnenlandse zaken Jan Jambon is gelanceerd om negen Brusselse gemeenten te helpen in de strijd tegen terreur en radicalisering. Hij stelde daarvoor driehonderd nieuwe politiemensen en 39 miljoen euro ter beschikking.


De politie maakte ook een lijst van 72 terreurverdachten die eerder naar Syrië zijn vertrokken of dat van plan waren. Van hen zitten er 26 in IS-gebied, twintig in een Belgische gevangenis en 26 staan onder streng toezicht. Vijf leden van die laatste groep worden begeleid door een deradicaliseringsambtenaar. De anderen staan daar niet voor open.


Als onderdeel van het Kanaalplan werden ook stichtingen in de betrokken gemeenten doorgelicht. Alleen al in Molenbeek worden 51 organisaties verdacht van banden met terrorisme, vooral omdat ze leden hebben die worden genoemd in terrorismedossiers. Daarnaast werden er in Molenbeek veel huis-aan-huisbezoeken afgelegd. Op die manier werden 22.668 bewoners gecontroleerd, een kwart van alle inwoners.


Kritiek op het Kanaalplan is er ook. De burgemeester van Brussel Yvan Mayeur vindt dat er nog steeds een tekort is aan politie-eenheden: hij wil voor bepaalde buurten meer agenten.


Ook buurtbewoners laten zich niet allemaal positief uit over de acties en dan vooral over het repressieve gedrag van de politie. Zo zijn er klachten ingediend over intimidatie en wordt er geklaagd over de 'brutaliteit van de politieacties'. Jambon zegt dat die harde aanpak nodig is om de broeihaarden van extremisme te kunnen aanpakken.


De Verdieping


Brussel, een jaar na de aanslagen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden