'Aanpak mensenhandel uitbreiden'

Hoofdofficier Herman Bolhaar (Trouw) Beeld
Hoofdofficier Herman Bolhaar (Trouw)

De aanpak van mensenhandel moet zich niet alleen richten op handelaren zelf, maar ook op de mensen daaromheen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om pooiers, snorders, kamerverhuurders, paspoortvervalsers, artsen en malafide administratiekantoren. Ook moet het toezicht op de prostitutiesector worden verstevigd.

Dat moet zowel voor de legale als de illegale prostitutie gelden. Daarvoor moeten meer aparte politieteams komen met gecertificeerde prostitutiecontroleurs.

Dit staat in het Plan van Aanpak Mensenhandel, dat voorzitter en hoofdofficier van justitie in Amsterdam Herman Bolhaar van de Task Force Aanpak Mensenhandel gisteren aan minister Ernst Hirsch Ballin (CDA, justitie) heeft aangeboden. In het rapport zet de Task Force maatregelen uiteen die zijn of worden genomen om wantoestanden in met name de prostitutiesector te bestrijden, zowel het legale deel als het illegale deel. Zo moeten meer aparte politieteams komen met gecertificeerde prostitutiecontroleurs.

Binnenkort start daarnaast een pilotproject voor de opvang van slachtoffers van mensenhandel. In september zullen de eerste vijftig opvangplaatsen beschikbaar zijn, voor mannen, vrouwen en minderjarigen. Na de eerste, gespecialiseerde opvang zullen slachtoffers worden doorgeplaatst naar reguliere opvangvoorzieningen. Aan het eind van deze maand zal naar verwachting een overeenkomst worden gesloten met instellingen die bij de uitvoering van de bijzondere opvang zijn betrokken.

De Task Force merkt daarnaast dat slachtoffers van mensenhandel slecht of niet worden geïnformeerd door het Openbaar Ministerie als hun strafzaak wordt geseponeerd. In de praktijk horen veel slachtoffers dat pas doordat hun aanvraag voor verlenging van de B9-regeling wordt afgewezen. In de B9-regeling staat dat slachtoffers van bijvoorbeeld mensenhandel een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen zolang de strafzaak loopt, mits ze aangifte hebben gedaan.

Volgens de Task Force wordt er winst geboekt op het gebied van de internationale samenwerking bij de bestrijding van mensenhandel. Samenwerkingsprojecten richten zich op dit moment op drie belangrijke herkomstlanden van slachtoffers: Roemenië, Bulgarije en Nigeria.

De Task Force concentreert zich niet uitsluitend op misstanden in de prostitutiebranche. Ook voor uitbuiting in andere sectoren, zoals horeca en land- en tuinbouw, is de nodige aandacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden