Aanpak mensenhandel moet veel breder

De aanpak van mensenhandel moet breder: van extra toezicht op prostitutie en opvang voor slachtoffers tot internationale samenwerking.

De aanpak van mensenhandel moet zich niet alleen richten op handelaren zelf, maar ook op de mensen daaromheen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om pooiers, snorders, kamerverhuurders, paspoortvervalsers, artsen en malafide administratiekantoren.

Ook moet het toezicht op de prostitutiesector worden verstevigd. Dat moet zowel voor de legale als de illegale prostitutie gelden. Uit onderzoek van Trouw bleek eerder dat vooral de legale sector wordt onderzocht en dat er te weinig tijd voor toezicht op de illegale seksbranche overblijft. Daarvoor moeten meer aparte politieteams komen met gecertificeerde prostitutiecontroleurs.

Dit staat in het Plan van Aanpak Mensenhandel, dat voorzitter en hoofdofficier van justitie in Amsterdam Herman Bolhaar van de Taskforce Aanpak Mensenhandel gisteren aan minister Hirsch Ballin (CDA, justitie) heeft aangeboden. In het rapport zet de Taskforce maatregelen uiteen die zijn of worden genomen om wantoestanden in met name de prostitutiesector te bestrijden.

Binnenkort start daarnaast een pilotproject voor de opvang van slachtoffers van mensenhandel. In september zullen de eerste vijftig gespecialiseerde opvangplaatsen beschikbaar zijn, voor mannen, vrouwen en minderjarigen.

Volgens de Taskforce wordt er winst geboekt op het gebied van de internationale samenwerking bij de bestrijding van mensenhandel. Samenwerkingsprojecten richten zich op dit moment op drie belangrijke herkomstlanden van slachtoffers: Roemenië, Bulgarije en Nigeria.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden