Aanpak matchfixing taak voor sportbonden en Justitie

Onderzoekt toont verband tussen gokken op wedstrijden, fiscale fraude en witwassen

Een omvangrijk plan om wedstrijdvervalsing in Nederland te bestrijden, is niet nodig. De zogeheten matchfixing in de sport komt ook in Nederland voor, maar op beperkte schaal. Wel denkt ruim een kwart van de ondervraagde sporters en scheidsrechters dat in hun directe omgeving matchfixing heeft plaatsgevonden.

Dat zijn de belangrijkste bevindingen uit het gisteren gepubliceerde onderzoek naar het vervalsen van wedstrijduitslagen van de hoogleraren Marjan Olfers (VU) en Toine Spapens (Universiteit Tilburg) en Ernst & Young dat in opdracht van minister Edith Schippers (sport) is uitgevoerd. De onderzoekers spraken onder meer met sportbestuurders, sporters en het openbaar ministerie. Van de Nederlandse sporters en scheidsrechters die deelnamen aan het onderzoek, denkt 27 procent dat matchfixing zich in de eigen omgeving heeft voorgedaan. Acht procent kent zelfs iemand die is benaderd om de uitkomst van een wedstrijd te beïnvloeden. Vier procent van de ondervraagden zegt zelf benaderd te zijn om vals te spelen. De cijfers zijn overigens niet beperkt tot het voetbal. Wedstrijdvervalsing in die sport was wel de aanleiding voor het onderzoek. De ondervraagde sporters kwamen uit het voetbal, tennis, de draf- en rensport, boksen en basketbal. Allemaal sporten met wedstrijden waarop kan worden gegokt.

Opmerkelijk in het onderzoek is dat 20 procent van de ondervraagde spelers zegt te gokken op eigen wedstrijden. Dat is bij de meeste sportbonden verboden, juist om te voorkomen dat spelers er zelf een belang bij hebben de wedstrijduitslag te vervalsen. Namen van verdachte spelers of verdachte wedstrijden op de Nederlandse velden worden niet genoemd. De afgelopen twee jaar deden veelvuldig geruchten de ronde over vervalste uitslagen. Geen van die geruchten heeft echter geleid tot een bewezenverklaring wegens een strafbare manipulatie.

Moet het strafrecht worden aangepast om matchfixing te bestrijden? Het antwoord daarop van de onderzoekers is: nee. Wel zouden de sportbonden het tuchtrecht nog eens goed moeten bestuderen. Sommige bonden stellen het gokken op eigen wedstrijden nog steeds niet strafbaar.

Olfers en Spapens bevelen aan dat de opsporing, gelet op de grote impact van malversaties, een hoge prioriteit houdt. Anders dan een jaar geleden neemt het Openbaar Ministerie matchfixing en zaken die daarbij horen zoals de instroom van illegaal verkregen geld, zeer serieus. En dat moet ook zo blijven, vinden de onderzoekers. Sterker nog, de onderzoekers zien een duidelijke relatie tussen andere vormen van criminaliteit, zoals fiscale fraude en witwassen, en de sport.

De KNVB reageerde gisteren positief op de voorstellen die zijn voortgekomen uit het onderzoek. Nauwere samenwerking met Openbaar Ministerie en de politie zoals aanbevolen, wordt omarmd. Al was het maar om matchfixing eerder te signaleren. "Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat hoge winsten, een lage pakkans en relatief lage straffen een gevaarlijke cocktail vormen. Een serieuze bedreiging voor onze sport. Het is dan ook goed om te zien dat bij politie en justitie capaciteit wordt vrijgemaakt", zei Gijs de Jong, manager competitiezaken bij de KNVB.

Opdrachtgever van het onderzoek, minister Schippers, komt later met een reactie op de resultaten van het onderzoek.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden