Aanpak drugsoverlast op Zuid

Rotterdam onderzoekt belwinkels en stuurt jongeren naar school of een baan

Met een speciaal programma bindt Rotterdam de strijd aan met drugscriminaliteit in het zuidelijk stadsdeel. De aanpak loopt sinds juli, de gemeente komt er nu mee naar buiten.

In de eerste maanden is ruim een miljoen euro crimineel geld in beslag genomen, zo'n 300 kilo harddrugs buitgemaakt en zijn vier bendes in beeld gekomen.

Gemeente, politie, justitie, belastingdienst en De Nederlandsche Bank werken samen in het programma. In Rotterdam-Zuid loopt een nationaal programma om de slechtste wijken te verbeteren. De investeringen van dat programma dreigden ondermijnd te worden door de drugscriminaliteit in het stadsdeel, zegt burgemeester Aboutaleb. Hij is verantwoordelijk voor de veiligheid en Rotterdam-Zuid.

Marcel Dela Haije is als stadsmarinier op Zuid ingezet om de vaart erin te houden. "De afgelopen jaren hebben we het straatbeeld van Zuid op orde gebracht. Nu moeten we een spade dieper en verhinderen dat de onderwereld de bovenwereld besmet." De veiligheid in de wijken op Zuid verbeterde de afgelopen jaren. Dat stagneert door drugsproblematiek, zegt de stadsmarinier.

Volgens Dela Haije verstoort drugscriminaliteit de 'maatschappelijke integriteit' en veroorzaakt die oneerlijke concurrentie. "Tegen een groenteboer die drie mango's voor een euro verkoopt, kan een legale groenteboer niet op." Sommige branches zijn oververtegenwoordigd in Rotterdam-Zuid, zoals belwinkels en juweliers. "We zien zaken waar nooit iemand binnengaat. Die gaan we onderzoeken." Een aantal winkeliers wordt al onderzocht. Blijkt een winkel een dekmantel, dan wordt die gesloten. "We passen dan het bestemmingsplan aan, het is niet de bedoeling dat een vriendje het overneemt."

Marco Pastors is directeur van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid. "Het is moeilijk uit te drukken hoe groot het probleem is. In Nederland wordt heel veel geld verdiend met drugs."

Hij noemt Tilburg, waar jaarlijks zo'n 800 miljoen in drugshandel omgaat. "Ik neem niet aan dat dat in Rotterdam minder is." Alle jongeren op Zuid kennen op school wel een drugsdealer, zegt Pastors.

Het programma dat hij aanvoert, stagneert zonder de drugsaanpak. "Wij richten ons op school en werk. Het verhaal dat je goed je huiswerk moet maken en op je kinderen moet letten, komt niet aan als je zoon of broer elke week een paar honderd euro op de keukentafel legt, die hij heeft verdiend met drugs rondbrengen. Dat geld komt veel gezinnen goed uit."

De stad heeft al 150 verdachte jongeren in Rotterdam-Zuid in het vizier die in het komend jaar worden aangepakt. Pastors: "Die geven we de keuze. Ze gaan een strafrechtelijk traject in of ze worden begeleid, terug naar school of aan het werk. Bovendien worden jongeren strenger gestraft als de rechter weet dat ze een alternatief hadden."

Zo moet de nieuwe aanpak jongeren leren dat criminaliteit niet de juiste keuze is. Pastors: "Door de opleidingen op Zuid te verbeteren, proberen we te zorgen dát er een alternatief is."

Ook bewoners moeten betrokken worden bij de drugsbestrijding. Stadsmarinier Dela Haije: "Mensen die naast winkeliers of families wonen die zich met drugs bezighouden, zien dat wel degelijk. Veel overlast speelt zich af in de anonimiteit, niemand durft nu de politie te bellen."

Dela Haije verwacht dat de aanpak er een 'van lange adem' zal zijn. "Veiligheid is sinds twaalf jaar een prioriteit in Rotterdam. Voor deze aanpak moet je aan een soortgelijke termijn denken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden