Aanpak btw-carrouselfraude Nederland gesteund

Staatssecretaris Eric Wiebes tijdens de bijeenkomst met Europese ministers van financiën in Amsterdam. Beeld anp
Staatssecretaris Eric Wiebes tijdens de bijeenkomst met Europese ministers van financiën in Amsterdam.Beeld anp

Europese landen hebben oren naar de Nederlandse aanpak van btw-carrouselfraude. In de rol als tijdelijk EU-voorzitter stelde staatssecretaris Eric Wiebes van financiën vandaag in Amsterdam voor om een datasysteem dat de Benelux-landen al testten, in heel Europa toe te passen.

Na afloop van de vergadering zei hij dat er onder zijn collega's 'brede steun' was te vinden voor het Nederlandse plan. "Geen land heeft nee gezegd."

Jaarlijks lopen de schatkisten van de EU-landen naar schatting 50 miljard euro mis door grootschalig georganiseerde btw-carrouselfraude, waarbij meerdere partijen zijn betrokken en vaak grensoverschrijdend te werk wordt gegaan. Door automatische uitwisseling van datagegevens tussen de belastingdiensten zou daar 'een flink stuk' van teruggehaald kunnen worden, stelde Wiebes.

Nu wisselen landen alleen informatie uit als er een vermoeden is van schimmige praktijken. Dan is het veelal te laat. Deze ICT-toepassing kan 'binnen dagen' schimmige constructies blootleggen, stelt Wiebes. Bovendien hoeft er voor deze methode geen ingrijpende veranderingen van de belastingorganisaties plaats te vinden, onderstreepte hij. "Dit kan snel en simpel."

Wiebes denkt dat als de lidstaten instemmen het plan binnen een jaar kan gaan werken. Mochten niet alle landen mee willen doen, dan kan het achterblijvende land in de problemen komen omdat alle fraude zich dan daarheen zou kunnen verplaatsen, waarschuwde Wiebes. De Europese Commissie werkt aan een haalbaarheidsstudie. Bij de volgende vergadering van de ministers van Financiën komt het plan opnieuw op tafel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden