'Aanpak As Siddieq past niet bij stijl PvdA'

De Partij van de Arbeid tracht de PVV de mond te snoeren door hard op te treden tegen de islamitische basisschool As Siddieq, meent oud-leerling Harun Yildirim. „Dit is niet de stijl van de PvdA.”

De 23-jarige Harun Yildirim heeft zich de afgelopen weken ’zeer opgewonden’ over de manier waarop zijn vroegere basisschool, As Siddieq in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes, in het nieuws is gekomen. Yildirim is voorzitter van de islamitische studentenvereniging Studenten Unie Nederland. Elf jaar geleden – in 1998 – verliet hij de islamitische basisschool, waarvan staatssecretaris Dijksma (PvdA, onderwijs) donderdag de financiering deels opschortte.

Aanleiding voor die maatregel van de staatssecretaris was een kritisch rapport van de Onderwijsinspectie dat stelt dat het schoolbestuur zijn afspraken over ’burgerschap en sociale integratie’ niet is nagekomen. Bovendien heeft het verzuimd voorrang te geven aan ’openheid naar de samenleving’ en ’basiswaarden van de democratische rechtsstaat’.

„Vreemd”, reageert Yildirim op dat laatste. „De gemiddelde leerling weet niet eens wat de basiswaarden van de democratische rechtsstaat zijn. Op de middelbare school komt dat evenmin aan de orde. Pas in het eerste jaar van een rechtenstudie, leer je dat”, zegt de rechtenstudent. „Een loze kreet dus. Je moet eerst de basisvoorwaarden van de democratische rechtsstaat definiëren.”

Ook Lodewijk Asscher, de Amsterdamse PvdA-wethouder voor onderwijs, besloot donderdag na een onderhoud met het schoolbestuur, de subsidie aan de school stop te zetten. Aanleiding was onder meer de uitspraak die een oud-lerares eerder deze maand deed in Het Parool. Volgens haar is er op As Siddieq geen ruimte voor andere culturen en geloven, en worden niet-moslim-leraren niet als volwaardige collega’s behandeld.

Yildirim herkent het geschetste beeld niet. „Zelf had ik veel docenten die niet-islamitisch waren. Misschien is dat inmiddels veranderd”, zegt hij. „Mijn schooltijd was prettig en leuk. De school sloot goed aan op de wensen van mijn familie; het bijbrengen van de islamitische waarden en normen.”

Yildirim noemt de gang van zaken ’heel vreemd’. „Het balletje ging rollen toen een vrouw, die is ontslagen, aan de bel trok. Dat is natuurlijk heel vervelend voor haar, maar waarom moet ze zo van leer trekken?”

Hij neemt het zijn voormalig partijgenoten – Yildirim is oud-PvdA-lid – kwalijk dat ze zo op de kwestie hebben gereageerd. „Het schoolbestuur wil veranderen, continu overleg voeren en met begeleiding of ondersteuning de mogelijkheden bekijken”, weet hij, via jongeren in datzelfde bestuur. „De school heeft op tientallen punten vorderingen geboekt en is maar op twee punten (burgerschap en sociale integratie, red.) door de Onderwijsinspectie zwak bevonden. Leerlingen zullen de dupe worden van deze maatregel.”

Yildirim denkt dat de PvdA met de maatregel de PVV de mond wilde snoeren. Een woordvoerder van staatssecretaris Dijksma noemt het verwijt ’onzin’. „De Onderwijsinspectie is onafhankelijk. Als ze problemen constateert, nemen wij maatregelen. Dan maakt het niet uit wat voor school het is.”

Yildirim: „Er zijn ook scholen die moeite hebben met homoseksuele docenten, en daar maakt de overheid ook rapporten van, heel goed. Het is ook begrijpelijk dat de overheid iets aan As Siddieq wil doen, maar dit is niet de stijl van de PvdA”, vindt hij. „Ze hadden ook de school kunnen complimenteren met de gemaakte vorderingen, en ondersteuning aanbieden van deskundigen en pedagogen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden