Eindtoets

Aanmelden middelbare school straks op 1 april

Het programma voor de cito-toets staat op het bord geschreven.  Beeld Hollandse Hoogte / Flip Franssen
Het programma voor de cito-toets staat op het bord geschreven.Beeld Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Leerlingen in de laatste groep van het basisonderwijs moeten in het schooljaar 2022-2023 allemaal op dezelfde dag worden aangemeld voor de middelbare school. Die inschrijfdatum wordt 1 april, stelt minister Arie Slob (onderwijs) voor.

Als iedereen zich gelijktijdig aanmeldt, is de kans kleiner dat leerlingen die na de eindtoets wachten op een bijgesteld advies van de leraar achter het net vissen en niet meer terechtkunnen op de gewenste middelbare school. Dat overkomt nu nog ongeveer tweeduizend leerlingen per jaar, verklaart de minister. Voor 1 april moet het middelbareschooladvies voor iedereen duidelijk zijn.

Minister Slob wil ook dat het advies van de basisschoolleraar en de eindtoets dichter bij elkaar liggen. Het advies komt in januari en de eindtoets wordt onmiddellijk daarna gemaakt. De leraar kan aan de hand van de eindtoets het advies eventueel bijstellen en het advies blijft bepalend voor het niveau waarop een leerling op de middelbare school terechtkan. Met het beperken van de tijd tussen het schooladvies en de eindtoets wil Slob bereiken dat ouders kinderen niet meer naar trainingen sturen om er toch nog een hoger advies uit te slepen.

Slob hoopt dat kinderen straks bij het toetsen minder onder druk staan: “Ik zie dat sommige ouders hun kinderen naar toetstraining sturen en dat de spanning voor kinderen oploopt. Daarom wil ik de druk op de toets in groep 8 verder verkleinen. Scholen moeten op meerdere momenten kijken waar een leerling staat. Daarvoor kunnen ze slimmer gebruikmaken van de toetsen die zij al afnemen.” Om die reden gaat de eindtoets straks ‘doorstroomtoets’ heten.

Tot eind maart is hierover een inspraakronde voor burgers en maatschappelijke organisaties. Daarna praat de Tweede Kamer erover.

Lees ook:

Minister wil schoolkeuze niet uitstellen tot derde klas

Leerlingen moeten niet allemaal pas op hun vijftiende definitief te horen krijgen op welke school ze het beste passen, vindt onderwijsminister Arie Slob. Hij geeft toe dat het schooladvies in groep 8 voor sommige kinderen te vroeg komt. Maar “anderen hebben er juist baat bij om sneller op vmbo, havo of vwo te beginnen”.

En nu moet de Cito-toets juist weer belangrijker worden, vindt het CPB

Volgens het CPB is de kans op een passend schooladvies groter als de eindtoets weer meer gewicht krijgt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden