Aanloop tot zelfbestuur West-Papoea

1957 Nederland belooft de Papoea's zelfbestuur in 1970.

1 december 1961 De Morgenster wordt gehesen naast de Nederlandse driekleur en na het Wilhelmus wordt Hai Tanahku Papua gezongen.

15 augustus 1962 Onder druk van de VS ondertekent Nederland het Akkoord van New York: Nederland zal de soevereiniteit over Nieuw-Guinea op 1 oktober 1962 overdragen aan een overgangsbestuur van de VN. De VN zullen het gebied op 1 mei 1963 overdoen aan Indonesië. Nederland bedingt dat de bevolking van Nieuw-Guinea na de overdracht in een referendum over haar eigen toekomst kan beslissen.

1967 Soeharto volgt Soekarno op en zet de deur wijdopen voor multinationale ondernemingen uit Europa, de VS en Japan. Zijn legermacht garandeert rust en orde, zodat de grote investeringen van het buitenlands kapitaal kunnen renderen. Bovendien vindt er een gerichte migratie plaats vanuit het overbevolkte Java naar West-Irian.

1969 Act of Free Choice, de Volksraadpleging onder VN-toezicht. De enige Papoea's die mochten stemmen waren 1026 (van de 800000 Papoea's) zorgvuldig gekozen 'traditionele leiders', die gehoorzaam besloten dat ze bij Indonesië wilden blijven. De VN-waarnemers rapporteren dat de kiesmannen onder zware druk hebben gestaan, de Algemene Vergadering accepteert niettemin de uitslag. Irian Jaya wordt een Indonesische provincie.

1970 Opstandige bewegingen bundelen zich in de Organisatie voor een Vrij Papoea (OPM). De OPM roept in 1984 de onafhankelijke staat West-Papoea uit, maar na hard Indonesisch optreden vluchten veel strijders naar Papoea-Nieuw-Guinea.

1998 Val van Soeharto, de roep om onafhankelijkheid klinkt steeds nadrukkelijker. Irian Jaya gaat Papoea heten.

Juni 2000 Tweede Papoea-congres: de Papoea-natie wijst het Verdrag van New York uit 1962 en de Volksraadpleging uit 1969 af. Volgens hen heeft het Indonesische gezag over hun gebied geen wettige grondslag.

Januari 2002 De Speciale Autonomiewet wordt ingevoerd. De Papoea's mogen hun provincie 'Papoea' noemen, hun vlag en volkslied worden toegestaan, er komt een eigen vertegenwoordigend orgaan voor de Papoea's en een groot deel van de opbrengsten van West-Papoea (goud, olie, gas, hout, vis) zal daadwerkelijk terugvloeien naar West-Papoea.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden