Aankopen PSV eisen tegen NAC (3-3) geen hoofdrol op

BREDA - Op 6 april van dit jaar hielp Gilles de Bilde in zijn debuut PSV aan een punt tegen NAC. Gisteren speelden de Eindhovenaren wederom gelijk in Breda (3-3), maar ditmaal was er geen hoofdrol weggelegd voor een andere PSV-debutant, Peter Möller.

In het diepste geheim, er waren immers andere kapers op de kust, beklonk PSV eerder deze maand de overgang van Möller van het Deense Bröndy naar Eindhoven. Hij was de spits die de aanval wat meer body moest geven na het vertrek van Eijkelkamp naar Schalke'04. Vanwege interland-verplichtingen eerder in de week maakte Möller gisteren tegen NAC zijn debuut. Door de afwezigheid van Nilis, die na een enkeloperatie weer met de looptraining is begonnen, vormde hij samen met De Bilde het aanvalsduo. Het tweetal bleek geen gelukkige combinatie. De beide internationals zorgden in 45 minuten voetbal voor geen enkel gevaar in de afweer van NAC.

In de tweede helft moest Möller plaatsmaken voor Bruggink, die na een ongelukkige terugspeelbal van Gaasbeek PSV na 67 minuten op 3-3 zette. Het was in zijn tweede invalbeurt het tweede doelpunt van de ex-Twentenaar voor PSV. Vorige week woensdag kopte hij ook al raak tegen RKC. Vreemd genoeg had Dick Advocaat na afloop geen goed woord over voor het spel van Bruggink. De coach vond dat de Tukker tegen RKC juist heel slecht was ingevallen ('vijf kansen en maar een goal') en dat hij het tegen NAC niet onaardig deed, had volgens Advocaat alles te maken met een aloude voetbalwet. “Als het in de eerste helft zo beroerd gaat, kun je het als invaller alleen maar beter doen.”

Dezelfde hand waarmee Advocaat Bruggink een oorvijg toediende, hield de coach boven het hoofd van Möller. Het falen van de Deen, hij raakte werkelijk geen bal, had alles te maken met het collectieve falen van PSV in de eerste helft. Möller viel in de ogen van Advocaat niets te verwijten, hij werd voortdurend verkeerd aangespeeld ('met loopballen en ballen in de hoeken') en deelde in de algehele malaise. “Het slaat nergens op dat er zo naar Möller wordt gewezen”, zei een duidelijk geïrriteerde Advocaat. Voor alle duidelijkheid merkte de coach wel op: “De combinatie De Bilde-Nilis is onze voorhoede, maar je moet wat proberen.”

Na de wedstrijden tegen RKC en NAC lijkt de combinatie De Bilde-Bruggink een voor de hand liggend alternatief, maar Bruggink zal zich inmiddels afvragen wat hij de laatste weken fout heeft gedaan. “Bruggink is een jongen om eventueel in te vallen”, zei Advocaat gisteren, “op de trainingen zie ik het niet.” Wie zulke harde woorden zegt over de ene aankoop, mag ook best kritisch zijn op de andere. Natuurlijk is het onzin om Möller na de mislukte 45 minuten van gisteren te bestempelen als een miskoop, maar voor een international liet hij wel bijzonder weinig zien. Overigens gold dat voor de meeste internationals aan PSV-zijde. “Als je alle ballen verliest, verlies je ook van een brandweer-elftal”, zei Advocaat over het spel van zijn ploeg in de eerste drie kwartier.

De beste aankopen stonden in het elftal van NAC. Bart de Roover (van Lierse SK), een kopsterke verdediger met veel inzicht, Alfred Schreuder (van RKC), een spelverdeler met een goed overzicht, maar bovenal Archil Arveladze (van Trabzonspor), een getructe aanvaller met een meer dan middelmatig talent. Hij is de broer van de Ajacied Shota Arveladze en voetbalt puur op gevoel. Niks geen tactische bespiegelingen, niks geen opdrachten, gewoon doen waar je goed in bent. De Georgiër is sterk aan de bal, heeft een prima techniek en beschikt over een rijk arsenaal aan schijn- en passeerbewegingen. Na acht minuten slalomde hij door de PSV-verdediging, Zenden legde hem neer en Arveladze schoot zelf raak vanaf de elfmeterstip: 1-0. “Er is maar een Arveladze”, zong het Bredase publiek.

Het vroege doelpunt vormde het begin van een aangename voetbalmiddag in Breda, met NAC als de ploeg met de meeste gretigheid en de grootste wil om te winnen. De gelijkmaker van Zenden (kopbal uit een corner van Jonk) damde de dadendrang nauwelijks is. Nog voor rust zette de ploeg van Herbert Neumann PSV op een achterstand van twee treffers. Na ruim een half uur knalde Brusselers vanaf twintig meter raak en vlak voor de pauze bracht Schreuder met een fraaie pass Stewart alleen voor Koch. De Amerikaan faalde niet: 3-1. Het was al de vierde tegentreffer voor de Duitse goalie in het doel van PSV. Het zit de aankopen niet mee. Waterreus (vandaag 27 jaar geworden) moest vorig seizoen eenmaal drie treffers incasseren. Dat gebeurde in de slotwedstrijd tegen Roda JC, toen PSV al zeker was van de landstitel.

De zes nieuwelingen in het team van NAC, naast De Roover, Schreuder en Arveladze ook nog de Serviër Gudelj, oud-Vitesse-speler Van de Looi en Feskens (Willem II) bleken een aanwinst voor de ploeg uit Breda. Een zwakke schakel, rechtsback Gaasbeek, kostte NAC uiteindelijk de verdiende winst. Gaasbeek had totaal geen vat op de snelle Zenden, die na ruim een uur spelen Cocu op maat bediende: 3-2. Vier minuten na die aansluitingstreffer kaatste Gaasbeek de bal in de voeten van Bruggink, die PSV behoedde voor de eerste nederlaag in het nog prille seizoen. Neumann: “Ik had geen alternatief voor de rechtsback-positie. Atmodikoro was geschorst, maar ik moet zeggen dat Gaasbeek wel enorm zijn best heeft gedaan.”

Evenals Advocaat wilde Neumann de twee verloren punten niet op het conto schrijven van één persoon. De Duitser snapte niet waarom zijn ploeg in de tweede helft zo passief had gespeeld. “Het leek wel of ze bang waren om te winnen en dan doe je toch iets verkeerd”, zei Neumann, die vond dat NAC de voorsprong van 3-1 nooit had mogen weggeven. Wellicht had Neumann zelf eerder moeten ingrijpen. Scheepers (hij maakte zijn rentree na een afwezigheid van tien maanden) en Brusselers zaten er vlak na rust al helemaal doorheen, maar toch wisselde Neumann het tweetal pas na de gelijkmaker van Bruggink.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden