Aankoop mecenas geeft Rode Hoed meer zekerheid

Debatcultuur bloeit, maar centra daarvoor zijn lastig te exploiteren

De Rode Hoed in Amsterdam komt in dezelfde handen als twee andere Amsterdamse gebouwen waarin het draait om discussie over cultuur en maatschappij. De Rode Hoed is aangekocht door beheermaatschappij Amerborgh. Daarmee komt een eind aan de onzekerheid over het voortbestaan van dit debatcentrum.

De debatcultuur bloeit in steden als Amsterdam, maar het valt niet mee de centra waar dat debat plaatsvindt te exploiteren. Twee jaar geleden dreigde een ervan, Felix Meritis, al failliet te gaan. Dat bleef uiteindelijk behouden voor debatten doordat het werd gekocht door Amerborgh. Dat had in 2009 ook al een ander debatcentrum gekocht, de Nieuwe Liefde.

Amerborgh neemt nu ook de Rode Hoed over. Precies 25 jaar geleden vestigde Huub Oosterhuis er een centrum voor religie en zingeving. Landelijk bekend werd dat doordat het wekelijkse tv-programma van Sonja Barend er werd opgenomen.

Maar het centrum heeft het altijd zonder subsidie moeten doen en dat is lastig, zeker toen de crisis de inkomsten uit commerciële zalenverhuur onder druk zette. De aankoop door Amerborgh noemt directeur Ton van Brussel daarom "het mooist denkbare cadeau voor ons 25-jarig jubileum".

Achter Amerborgh zit ondernemer Alex Mulder. Die verdiende zijn geld - naar verluidt een half miljard euro - als topman van uitzendbureau USG People. Na zijn terugtreden, in 2006, werd hij een soort mecenas op kunst- en cultuurgebied.

Remonstrantse schuilkerk werd debatcentrum

Ooit was het een schuilkerk. In 1630 was er in Amsterdam weliswaar al een zekere vrijheid van godsdienst, maar andere kerken dan die van de navolgers van Calvijn werden geacht zich enigszins uit het zicht te houden. Vandaar dat de remonstranten hun kerkzaal áchter de panden aan de Keizersgracht zelf moesten bouwen, op de plek van een hoedenmakerij. In 1957 kregen de remonstranten elders in Amsterdam een nieuwe kerk en daarna stond het gebouw jarenlang leeg. Tot Huub Oosterhuis het ontdekte, in 1990, en er een debatcentrum van maakte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden