Aankoop Kröller-Müller

AMSTERDAM - Het Kröller-Müller Museum heeft twintig werken van de vooraanstaande Duitse kunstenaar Anselm Kiefer aangekocht. Het gaat om drie sculpturen, een schilderij, enkele werken op papier en collages van uiteenlopende materialen. Alle dateren uit de periode van 1971 tot 1998.

De werken zijn afkomstig uit de privéverzameling van de gebroeders Visser. De aanschafprijs wil het Kröller-Müller Museum niet kwijt, maar het gaat wel om topstukken, aldus een woordvoerder. De Vereniging Rembrandt, die musea bij aankopen steunt, heeft drie werken aangekocht. De andere zeventien betaalde het museum zelf.

Kiefer (1945) geldt als een van de belangrijkste levende Duitse kunstenaars. Hij maakte deel uit van de Duitse tak van de Nieuwe Wilden-beweging, die in de tweede helft van de jaren zeventig in Europa en de Verenigde Staten opkwam. Deze stroming in de beeldende kunst keerde destijds de internationale abstracte en conceptuele kunst van de jaren vijftig en zestig de rug toe. Er mocht weer echt geschilderd en gebeeldhouwd worden. Figuratie was ook niet langer taboe. Andere grote namen uit deze stroming zijn Baselitz, Lüpertz en Penck.

Kiefer is vooral bekendgeworden door zijn grote, donkere doeken van ontvolkte en verkoolde landschappen en verwoeste nazi-gebouwen waarin hij de recente Duitse geschiedenis ter discussie stelt. Zijn 'materieschilderijen' met lood, stro en verbrand hout zijn kenmerkend. Musea over de hele wereld hebben werk van Kiefer hangen. In 1999 won de kunstenaar de Japanse 'Praemium Imperiale', de 'Nobelprijs voor de kunst'.

Het Kröller-Müller heeft nu 31 Kiefers in zijn bezit. In 1998 kocht het al elf werken uit de Visser-collectie. De afgelopen jaren heeft het museum de meeste van de vierhonderd door de gebroeders Visser bijeengebrachte kunstwerken gekocht of gekregen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden