Aankondiging: de zesde Duurzame 100 van Trouw

Windmolens bij het kunstmatige eiland Neeltje Jans. Beeld anp
Windmolens bij het kunstmatige eiland Neeltje Jans.Beeld anp

Op 10 oktober verschijnt de zesde Duurzame 100 van Trouw. Er staan ditmaal 37 nieuwe namen op de ranglijst. Dertien experts hebben in de afgelopen maanden de rangorde bepaald van de Duurzame 100.

Trouw publiceert de lijst als bijlage bij de krant op 10 oktober, op de nationale Dag van de Duurzaamheid. Op de avond van 9 oktober wordt de lijst bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in de aula van het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht, Domplein 29. Aanvang 20.00 uur. Toegang vrij. Kijk hier voor het programma.

De Duurzame 100 biedt een overzicht van de personen die sinds afgelopen najaar tot nu het meest hebben gedaan om Nederland te vergroenen. Vorig jaar werd de lijst aangevoerd door Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, de actie-organisatie die Nederland sneller duurzaam wil maken. Minnesma stond drie jaar achtereen op 1. Ze maakt nu deel uit van de jury die de Duurzame 100 heeft samengesteld. Dit jaar zal er dus een nieuwe nummer 1 zijn.

De jury van experts heeft de Duurzame 100 van 2014 geselecteerd uit een groslijst met ruim 400 namen van Nederlanders die tussen najaar 2013 en zomer 2014 zijn opgevallen door bijvoorbeeld ondernemerschap, politieke bevlogenheid of wetenschappelijk onderzoek. Hun activiteiten betreffen een breed scala van groene onderwerpen, van energiebesparing tot klimaatverandering en van schoon vervoer tot duurzame voeding.

Ook de groslijst is vooraf 'opgeschoond'. Er zijn tientallen namen geschrapt en tientallen nieuwe toegevoegd. Die namen zijn voor het grootste deel aangedragen door de veertien experts. Maar ook lezers van Trouw hebben veel nieuwe namen aangeleverd.

Voor de Duurzame 100 wordt in de eerste plaats gekeken naar de bijdrage die een genomineerde sinds de vorige editie van de Duurzame 100 (oktober 2013) aan een duurzamer Nederland heeft geleverd. Bij de bepaling van de rangorde wordt gekeken naar daadkracht en impact, charisma, innoverend en vernieuwend vermogen, een brede visie, contacten en deskundigheid.

Het uitgangspunt van de Duurzame 100 van Trouw is: wie is in het afgelopen jaar in staat gebleken een duurzame boodschap over te brengen aan een groot publiek, op een authentieke, geloofwaardige en overtuigende manier? Is deze persoon in staat geweest burgers aan te zetten tot gedragsverandering?

De jury van de Duurzame 100 van 2014:
• Frank Berendse (hoogleraar natuurbeheer en plantenecologie WUR);
• Natasja van den Berg (debatleider, publicist, bestuurslid Max Havelaar Nederland);
• Jan Dirx (executive secretary stichting Natuur en Milieu);
• Annemarie van Doorn (directeur Dutch Green Building Council);
• Simone Hertzberger (hoofd Product Integrity Topics bij Ahold Europe);
• Eco Matser (coördinator klimaat, energie en ontwikkeling Hivos);
• Marjan Minnesma (directeur Urgenda);
• Joop Oude Lohuis (specialist Energie & CO2-efficientie adviesbureau Ecofys);
• Suzanne van der Pijll (managing partner Schuttelaar & Partners);
• Mariëtta Smid (senior adviseur duurzaamheid ASN Bank);
• Geert de Snoo (hoogleraar Conservation Biology in Leiden);
• Saskia Verbunt (projectmanager MVO, bij vereniging VBDO);
• Lynn Zebeda (oprichter en mede-eigenaar internationaal vernieuwingsbureau Dr. Monk)

Hoe komt de selectie tot stand?
Stap 1: de groslijst
Uitgangspunt voor de Duurzame 100 is een groslijst met meer dan 400 namen van mensen die in Nederland actief zijn op het gebied van duurzaamheid. Dat kunnen personen zijn van NGO's, netwerkorganisaties, adviesbureaus, van de overheid, uit het bedrijfsleven en uit wetenschap en politiek.

De groslijst wordt ieder jaar, begin van de zomer, geactualiseerd. Nagegaan wordt wat de personen in het voorbije jaar hebben gedaan op het gebied van duurzaamheid. Zijn ze niet opvallen, dan wordt hun naam geschrapt. Zo zijn er in dit jaar ongeveer 100 namen uit de groslijst verdwenen. Maar er zijn ook ongeveer evenveel nieuwe namen bijgekomen. Die namen zijn aangedragen door de jury, die op verzoek van Trouw de Duurzame 100 samenstelt. Ook lezers van de krant hebben namen genoemd.

Stap 2: de experts
Dit jaar zijn er dertien juryleden, mensen die op het gebied van duurzaamheid actief zijn en het veld goed moeten kunnen overzien. Bij de samenstelling van de expertgroep wordt gekeken of de deelgebieden in de duurzaamheidsector zijn vertegenwoordigd (energie, klimaat, wetenschap, natuur, beleid).

Als eerste wordt aan het begin van de zomer aan de experts gevraagd met nieuwe namen te komen voor de Duurzame 100-lijst. Die namen worden in de groslijst opgenomen, mits is voldaan aan de voorwaarde dat ze in het voorbije jaar op het gebied van duurzaamheid zijn opgevallen.

Stap 3: Controle van de uit-lijst
De 100 namen van personen die dit jaar uit de groslijst zijn geschrapt, zijn ter controle voorgelegd aan de jury. Zij konden bezwaar maken als zij een naam tegenkwamen, die volgens hen wel in de Duurzame 100 thuishoorde. Enkele namen uit die lijst zijn op voordracht van één of meer juryleden alsnog teruggeplaatst in de groslijst.

Stap 4: Het kiezen van de 100
Zodra de definitieve groslijst klaar is, brengen de juryleden hun stem uit. Ze konden afgelopen zomer uit de ruim 400 namen minimaal 30 en maximaal 70 personen kiezen die volgens hen beslist in de Duurzame 100 moesten komen. Ze konden uiteraard alleen personen nomineren die ze kennen.

Bij de eerste selectie volgde de jury zes onderscheidende criteria: daadkracht, innovatie, brede visie, kennis, contacten en charisma.
Genomineerden die drie of meer stemmen kregen, kwamen in beginsel in aanmerking voor een plek in de Duurzame 100. Dit jaar gold dat voor 101 personen.

Stap 5: Bepaling rangorde
Na de selectie van de namen voor de Duurzame 100 bepaalde de jury de rangorde door alle kandidaten individueel te scoren op de zes criteria. Per criterium konden de genomineerden scoren op een schaal van -3 tot +3.

De jury gaf vooraf aan hoe zwaar voor hen de zes criteria moesten wegen bij de uiteindelijke bepaling van de ranglijst. Daadkracht/impact wogen in 2014 voor hen het zwaarst, gevolgd door innovatie en kennis.

Stap 6: De Top-25 nader bekeken
Dit jaar is een derde juryronde toegevoegd. Nadat de Duurzame 100 op basis van de scores op de zes criteria werd bepaald, is aan de 25 personen die het hoogst eindigden gevraagd om een in korte persoonlijke verklaring aan te geven waarom zij die hoge plek in de Duurzame 100 verdienen. Op basis van deze 'testimonials' heeft de jury tijdens een extra beraad gekeken of er reden is om de volgorde in de top-25 te veranderen. Dit leidde tot een geringe aanpassing van de lijst.

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar is de selectieprocedure begeleid door hoofddocent Gerhard van de Bunt van de Faculteit der Sociale Wetenschappen (afdeling Sociologie) van de Vrije Universiteit. Van de Bunt is specialist op het gebied van het analyseren van sociale netwerken. Hij heeft de scores van de experts samengevoegd en statistisch bewerkt, ofwel, zoals hij het noemt, de lijst 'ambachtelijk samengevat'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden