Aanklager dwingt Pistorius naar foto gedode vriendin te kijken

De zus en de tante van Pistorius luisteren als de atleet zijn getuigenis aflegt. Beeld ap
De zus en de tante van Pistorius luisteren als de atleet zijn getuigenis aflegt.Beeld ap

De hoofdaanklager heeft er in de rechtszaal bij Oscar Pistorius op aangedrongen om 'verantwoordelijkheid te nemen' voor de moord op zijn vriendin en dwong hem te kijken naar een foto van het bebloede hoofd van Reeva Steenkamp.

Nadat Pistorius zijn eigen getuigenis had afgelegd, begon aanklager Gerrie Nel aan zijn kruisverhoor. De gehandicapte atleet beweert dat hij op de gesloten wc-deur heeft geschoten omdat hij dacht dat een inbreker zich op het toilet schuilhield, maar volgens het Openbaar Ministerie heeft de atleet Steenkamp na een ruzie vermoord.

Bloederige foto
'Haar hoofd explodeerde' toen het werd geraakt door een van de vier kogels, aldus Nel. 'Het is tijd dat je er naar kijkt.' Hierop werd een foto van de zijkant van Steenkamps hoofd getoond, waarop grote hoeveelheden bloed en lichaamsweefsel aan de achter- en bovenkant te zien waren.

'Ik herinner me dit', zei Pistorius terwijl hij zich wegdraaide van het scherm waarop de foto te zien was. 'Ik kijk niet naar een foto als ik gepijnigd wordt door wat ik die nacht heb gezien en gevoeld. Toen ik Reeva beetpakte, raakten mijn vingers haar hoofd aan. Ik herinner het me. Ik hoef niet naar een foto te kijken, ik was er bij.'

Hierop wilde de aanklager dat Pistorius openlijk toegaf dat hij zijn vriendin had vermoord. De atleet antwoordde dat hij 'een fout' had gemaakt, waarop Nel hem uitdaagde:

'Wat was je fout?', vroeg Nel.

'Ik heb Reeva het leven ontnomen.'

'Je hebt haar vermoord. Je schoot op haar en vermoordde haar.'

Daarna drong Nel er op aan dat Pistorius dit zelf moest zeggen. Dit deed de atleet niet. Hij bleef bij de woorden: 'Ik deed het'.

De aanklager Gerrie Nel. Beeld epa
De aanklager Gerrie Nel.Beeld epa
De ouders van Reeva Steenkamp. Beeld AP
De ouders van Reeva Steenkamp.Beeld AP

Toiletraampje
De afgelopen drie dagen heeft Pistorius huilend verteld wat er volgens hem in de nacht van 13 op 14 februari vorig jaar is gebeurd. De atleet zei dat hij een ventilator ging halen omdat het zo warm was op de slaapkamer, en toen een toiletraampje hoorde bewegen. De 'Blade Runner' was ervan overtuigd dat er een inbreker binnenkwam, pakte een pistool van onder zijn bed en ging zonder zijn protheses de gang op naar de badkamer. In de badkamer was een apart toilet met eigen deur.

Toen Pistorius merkte dat het raampje inderdaad was geopend, begon hij te schreeuwen dat Steenkamp, van wie hij dacht dat ze nog in de slaapkamer was, op de grond moest gaan liggen. Hij hoorde geluiden in het toilet en schoot naar eigen zeggen 'in een opwelling' vier keer op de deur. Toen hij daarna een gat in de deur sloeg, ontdekte hij wat hij had gedaan. Met haperende stem vertelde Pistorius hoe hij nog probeerde om haar te helpen. 'Reeva stierf terwijl ik haar vasthield.'

Oscar Pistorius komt aan bij de rechtszaal. Beeld ap
Oscar Pistorius komt aan bij de rechtszaal.Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden