Aanklaagster Postcode Loterij kan niet opgeven

Trouw blikt nog één keer terug op 2007. Vandaag met Helène de Gier, die de Postcode

Seada Nourhussen

Af en toe kan Helène de Gier een huilbui niet onderdrukken. Ze krijgt het te kwaad als ze praat over het moment dat haar hele buurt de loterij won en zij niet.

De kledingontwerpster uit Heusden werd in 2007 landelijk bekend als de vrouw die de Postcode Loterij aanklaagde. Zij was een van weinigen in de Hoogstraat die niet kon meedelen in een miljoenenprijs van de Postcode Loterij. Eind 2005 viel daar de Postcode Kanjer; 13,9 miljoen euro werd er verdeeld onder acht gezinnen. De Gier had geen lot gekocht en was dus een van de weinigen in haar buurt die geen geld won. „Een krankzinnig moment”, noemt ze dat. „Ik werd als verliezer neergezet en met de rijkdom van anderen geconfronteerd.”

De cabrio’s en de campers van de winnaars kwamen de straat in en De Gier moest aanzien hoe haar sociale omgeving werd ’ontwricht’. Ze stapte naar de rechter en klaagde de Postcode Loterij in een unieke rechtszaak aan wegens inbreuk op haar privacy. „Ik werd deelgenoot gemaakt van een loterij waar ik helemaal niet aan mee wilde doen.”

Die actie kwam haar duur te staan. „Ik kreeg haatbrieven. Mensen wensten me dood. Ook de pers was veroordelend. Het was allemaal mijn eigen schuld. Had ik maar een lot moeten kopen. De buren dachten dat ik van een warme vrouw was veranderd in een jaloerse trut. Ik heb vrienden verloren.”

De Gier dacht aan verhuizen, maar dat was geen optie vanwege haar kledingwinkel in Heusden. „Bovendien woon ik hier al 16 jaar. Gelukkig is het nu beter.” Haar kledingwinkel loopt weer, haar twee kinderen zitten lekker in hun vel en De Gier heeft weer een behoorlijke band met haar buren. „Sommigen, onder wie ook winnaars, hebben zelfs begrip gekregen voor mijn strijd.”

Wat iedereen zich nog steeds afvraagt is: ging het de Gier om het misgelopen geld? „Natuurlijk is het rot om geconfronteerd te worden met wat je buren hebben en jij niet. Mijn dochter wil op een ski-vakantie die ik me niet kan veroorloven. Als ik een lot gekocht had, was dat geen probleem geweest. Maar de reden voor de rechtszaak is niet het geld. Het gaat erom dat de Postcode Loterij iedereen in Nederland ongevraagd deel laat nemen aan hun loterij op basis van een postcode. Je ontkomt niet aan hun angstmarketing.”

Ze heeft er geen spijt van dat ze de rechtszaak is begonnen. „Uit onderzoek is gebleken dat 65 procent van de deelnemers van de Postcode Loterij alleen meedoet omdat ze het niet zouden kunnen verdragen om te verliezen. De postcodeloterij is geen liefdadigheidsinstelling, maar een genadeloze geldmachine.”

De rechter oordeelde in 2007 dat de inbreuk op haar privacy niet dermate ernstig was om te spreken van een onrechtmatige daad. Maar De Gier geeft niet op. Haar advocaat is in hoger beroep gegaan. De uitspraak is vermoedelijk eind dit jaar. De Gier heeft nog steeds hoop. „Een ouder stel dat van de aow leeft, schreef me dat ze niet durven te stoppen met de Postcode Loterij, terwijl ze de maandelijkse betaling eigenlijk niet aankunnen”, zegt de Gier. „De manier waarop de Postcode Loterij haar leden chanteert is onmenselijk. Ik kan niet opgeven.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden